Skilsmisse kan have store økonomiske konsekvenser for både mænd og kvinder. Der er ofte en masse at tage stilling til, når det kommer til økonomi, herunder arv. I dette indlæg gennemgår vi de gældende regler for arv efter skilsmisse samt hvilke forholdsregler du bør tage for at sikre dig selv.
Hvordan deles modtaget arv ved skilsmisse?
Når et par beslutter sig for at skilles, er en af de mest udfordrende opgaver at dele deres fælles økonomi og ejendele. Hvis en af parterne har modtaget arv, kan det blive endnu mere kompliceret. Arv er en personlig ejendom, men den indgår normalt som en del af delingsformuen.
Når parterne går fra hinanden, vil arven derfor blive betragtet som en del af deres samlede aktiver, der skal deles i henhold til loven.
Arv skal derfor indgå i boopgørelsen mellem parterne. Der er dog undtagelser fra denne regel, hvis arven fx er gjort til særeje. Det kan ske ved at parterne laver en ægtepagt, eller hvis den person man har arvet fra i et testamente har angivet at arven er særeje.
Det kan ofte være en god idé at sikre sig, at arven via en ægtepagt holdes adskilt fra fællesejet, så den ikke ved en senere skilsmisse betragtes som en del af fællesejet.
Hvornår ophører arveretten ved skilsmisse?
Ifølge arveloven ophører arveretten for en tidligere ægtefælle automatisk, når parterne bliver skilt, dvs. når der er givet bevilling på skilsmisse eller der er faldet dom.
Arveretten bortfalder også ved separation, men hvis parterne afslutter separationen, og dermed er gift igen, vil der stadig være arveret som tidligere.
Hvad sker der med mit testamente ved skilsmisse?
Når et ægteskab ophører, er der normalt ingen grund til at ændre eller annullere et testamente. Med skilsmisse ophører den lovpligtige arveret mellem ægtefæller, og gensidige testamenter anses automatisk for ophævet.
For eksempel, hvis et par havde et gensidigt testamente, hvor de testamenterede hinanden deres formuen ved dødsfald, vil dette testamente blive ophævet, når deres ægteskab ophører. Det betyder, at deres testamente ikke længere er gældende.