Forside » Forældrekøb » Fordele og ulemper ved forældrekøb af ejerlejlighed

Fordele og ulemper ved forældrekøb af ejerlejlighed

ejerlejlighed

Forældrekøb af ejerlejlighed (eller andelsbolig) er en populær mulighed for mange unge danskere, der ønsker at komme ind på boligmarkedet. Men hvad er fordelene og ulemperne ved forældrekøb, og er det det rigtige for dig?

Her er nogle af de vigtigste fordele og ulemper, du skal overveje, hvis du overvejer at købe en ejerlejlighed som forældrekøb:

Hvad er fordelene?

  • Dit barn kan få en bedre bolig, end man ellers ville have råd til
  • Dit barn kan undgå at skulle betale depositum og andre boligrelaterede udgifter
  • Boligen kan være en god investering for forældrene
  • Det er muligt at søge boligsikring/ boligstøtte

Dit barn kan få en bedre bolig, end man ellers ville have råd til.

Ofte vil man som studerende være tvunget væk fra storbyen for at få tag over hovedet, og ofte i form af et værelse eller en lille lejlighed. Ved forældrekøb af ejerlejlighed er det muligt for dit barn at bo i en bedre bolig, da forældrene kan stille økonomisk sikkerhed.

Forældrekøb af ejerlejlighed kan give dit barn en tryg start på studielivet, da barnet ikke behøver at opleve usikkerhed omkring boligsituationen. Der er samtidig en langt større frihed til at vælge den rette bolig.

Dit barn kan undgå at skulle betale depositum og andre boligrelaterede udgifter.

Boligkøb er forbundet med mange udgifter, og som studerende kan det være svært at finde pengene til at betale depositum og andre boligrelaterede udgifter.

Ved forældrekøb af ejerlejlighed slipper dit barn for disse udgifter, da forældrene som udlejere kan bestemme at dit barn som lejer ikke skal stille depositum.

Boligen kan være en god investering for forældrene

Forældrekøb af ejerlejlighed kan være en god investering for forældrene, som kan bidrage til en form for pensionsopsparing.

Det er muligt at søge boligsikring/boligstøtte

Hvis forældrene køber ejerlejligheden, kan det være muligt for dit barn at søge boligsikring. Boligsikringen kan dække en del af huslejen.

Hvilke ulemper er der?

  • Du vil få behov for hjælp med regnskabet fra en revisor
  • Du bliver beskattet af eventuel fortjeneste ved salg
  • Der er risiko for at huspriserne falder, og at boligen derfor mister værdi

Du vil få behov for hjælp med regnskabet fra en revisor

Når man køber en ejerlejlighed som forældrekøb, vil det oftest være nødvendigt med en revisor til at håndtere skatteregnskabet, herunder regnskab over de løbende omkostninger til lån, el, vand, varme samt eventuelle projekter i ejerforeningen.

Du bliver beskattet af eventuel fortjeneste ved salg

Hvis du sælger boligen igen, vil du blive beskattet af eventuel fortjeneste. årsagen er, at du ikke selv har beboet ejendommen, og dermed falder ind under “parcelhusreglen“.

Der er risiko for at huspriserne falder, og at boligen derfor mister værdi

Der er altid en risiko for, at huspriserne falder, og at boligen derfor mister værdi. Skulle det ske, kan du risikere at tabe penge på investeringen, eller være tvunget til at beholde ejerlejligheden i en periode, indtil priserne stiger igen.

Derfor er det også vigtigt at udlejning er tilladt i ejerforeningen, så du har muligheden for udlejning, hvis der bliver behov, fx på det tidspunkt hvor dit barn ikke længere skal bruge ejerlejligheden.

Overvejelser ved forældrekøb af ejerlejlighed

Før du går ud og investerer i en bolig der skal bruges som forældrekøb, er der visse omstændigheder du bør overveje.

Der er naturligvis nogle økonomiske overvejelser. Hvor stort et beløb har du til rådighed? Og hvad skal der ske med boligen når dit barn ikke længere ønsker at bo der?

Hertil kommer de andre overvejelser, du bør gøre dig, for at vurdere, om et forældrekøb kan være fordelagtigt eller ikke.

Mange af de samme overvejelser gældser også for andelsboliger som erhverves som forældrekøb.

Brug for hjælp til forældrekøb af ejerlejlighed?

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
Se pris og start sag
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Udlejningen af lejligheden til barnet

Når et forældrekøb udlejes til barnet, er det reglerne for erhvervsmæssig udlejning der er gældende. Det betyder, at forældrene (udlejerne) skal betale skat af lejeindtægten. De kan til gengæld fradrage renteudgifter på de lån der findes i lejligheden, ejendomsskatter, fællesudgifter, vedligeholdelsesudgifter osv.

Ved erhvervsmæssig udlejning kan renteudgifterne få stor skattemæssig værdi. blandt de skattemæssige fordele kan nævnes, at forældrene (udlejerne) ikke skal betale ejendomsværdiskat for forældrekøbet, da de ikke selv er bosiddende i lejligheden.

Ved salg af ejerlejligheden, er forældrene (ejerne) som udgangspunkt beskattet af en eventuel avance. Dog vil avancen imidlertid være skattefri, såfremt forældrene selv har beboet lejligheden – også hvis dette blot har været i et kortere tidsrum.

Hvis salget af boligen sker mellem forældre og barn, vil boligen kunne sælges til under markedspris, uden der foretages gavebeskatning. Dog må salgsprisen i så fald maksimalt ligge 15 % under den offentlige ejendomsvurdering.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser

Vi er specialiserede i følgende typer af sager: