Forside » Jura » Radon i boligen kan reduceres – men det er ofte dyrt

Radon i boligen kan reduceres – men det er ofte dyrt

radon

Er du ved at købe bolig, er det vigtigt at tage stilling til radon i boligen. Skal omkostninger til eventuel nødvendig radonforebyggelse indtænkes  i prisforhandlingerne, når du køber bolig, er det vigtigt at det sker inden handlen er endelig og bindende.

Hvad er Radon?

Radon er en radioaktiv luftart, som findes i jorden og i folkemunde ofte betegnes som jordstråling. Radon kan trænge ind i en bygning og dermed være sundhedsskadelig for de personer som opholder sig heri.

Heldigvis kan man med forholdsvis enkle metoder sikre sig mod at radon trænger ind i ens bolig.

Sådan trænger radon ind i boligerne

Radon kan trænge ind i en bygning gennem revner og sprækker, fordi der ofte er lavere lufttryk inde i bygningen end under bygningen. Der er derfor altid mere radon i indeluften end i udeluften.

Radonproblemet er især knyttet til rum med gulve direkte mod jorden, det vil sige i stueetagen i huse med terrændæk (altså uden kælder eller krybekælder). Kælderrum er naturligvis også udsatte.

Radon kan være sundhedsskadelig

I de senere år er der kommet øget fokus på forekomsten af indtrængende radongasser i boliger, idet der er fundet stærkt forhøjet risici for bla lungekræft ved udsættelse for radon.

Hvis der er meget radon i indeluften, øges risikoen for lungekræft, især i forbindelse med rygning. Radon måles i Bq/m3. Hvis radonkoncentrationen i en bygnings indeluft er for høj (over 100 Bq/m3), bør man søge at reducere niveauet ved en af de metoder som omtales nedenfor.

Indeklimaets indhold af radon kan reduceres på fem måder:

  • Ved at gøre gulvkonstruktionen lufttæt mod jorden.
  • Ved at øge ventilationen i boligen.
  • Ved at reducere undertrykket i boligen.
  • Ved at etablere sug under gulvkonstruktionen.
  • Ved at etablere et radonstoppende plan under bygningens grundplan.

Få radonforebyggelse modregnet i prisen når du køber bolig

Såfremt der er et højt radonniveau i den bolig, du ønsker at købe, kan der være en mulighed for at få omkostningerne til radonforebyggelse forhandlet ind i handelsprisen.

Såfremt du køber bolig i et område hvor der er høj risiko for radonforekomster kan det være en ide at få foretaget en radonmåling.

Selve målingen foretages almindeligvis ved langtidsmålinger på sporfilm over et par måneder. Denne metode synes at give de mest pålidelige resultater, da koncentrationen af radongas kan variere fra dag til dag og være under påvirkning af mange forskellige forhold.

Målingerne foretages af målerfirmaer. På sundhedsstyrelsens hjemmeside findes henvisninger til danske målerfimaer

I en bolighandel vil der ofte være behov for at kunne tilvejebringe et hurtigt overblik over boligens mangler med henblik på en eventuel prisforhandling, og  der  forefindes heldigvis  også forskellige metoder til at lave indikative radonmålinger indenfor et par dage, som dog ikke rummer samme sikkerhed som langtidsmålingerne.

Din køberrådgiver kan hjælpe dig med det juridiske omkring radon i forbindelse med boligkøb.

Se mere på denne  side: radonhuset.dk

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser

Vi er specialiserede i følgende typer af sager: