Ejerudgift – hvad er ejerudgifter og brutto/netto?

ejerudgifter

Indholdet i salgsopstillinger er blevet ændret, da en ny ejendomsmæglerlov trådte i kraft pr. 1. januar 2015. Denne ændring betyder, at man som køber stilles overfor begrebet ejerudgift i stedet for en samlet brutto/netto oversigt.

Hvad er ejerudgiften så egentlig?

Hvis du er ved at købe bolig eller sommerhus, vil du formentlig have hørt om begrebet ejerudgifter.

De samlede udgifter til en bolig eller et sommerhus består af flere elementer, hvoraf ejerudgifterne kun er et af disse elementer. Man kan dermed ikke bruge “ejerudgift” som et samlet facit for hvor meget en bolig koster at eje.

Når du læser en salgsopstilling, skal du derfor tage højde for, at der oveni ejerudgifterne også kommer andre udgiftsposter, før du har den samlede boligudgift. Du kan læse mere om dette længere nede.

Hvad indgår i ejerudgiften?

Følgende poster indgår normalt i selve ejerudgiften (vedr. hus, ejerlejlighed og sommerhus):

Tidligere var ejerudgifterne indeholdt i brutto/netto udgiften, så man derved havde et samlet overblik over ejendommens udgifter, herunder udgifter til finansiering, (dog ikke forbrugsudgifter til el, vand og varme).

Det nye er, at ejerudgiften og udgifter til finansiering fremover holdes adskilt.

Det betyder rent konkret, at man som boligkøber skal indhente finansieringstilbud fra egen bank, og herefter sammenlægge udgiften til finansiering med ejerudgiften fra salgsopstillingen samt forbrugsudgifter, for at få det endelige overblik over udgiften til boligen.

Ejerudgiften er dermed de “faste” omkostninger som er forbundet med at eje en bolig, undtaget lån og forbrug (el, vand og varme).

De samlede boligudgifter består af følgende:

1. Ejerudgifter

Som nævnt ovenfor.

2. Finanseringsudgifter (som man selv modtager oplysning om fra egen bank/kreditforening)

  • realkredit
  • eventuelt banklån
  • anden finansiering

3. Forbrugsudgifter

  • el
  • vand
  • varme
  • andet

Desuden er udgifter til løbende vedligeholdelse eller renoveringer ikke indeholdt i ovenstående, medmindre dette er indeholdt i fællesudgifterne overfor ejerforeningen (vedr. ejerlejligheder).


Er du ved at købe bolig?

skøde og køberrådgivningVi kan hjælpe dig sikkert gennem boligkøbets juridiske faldgruber til en fast lav pris.

Læs mere


Om Skøde Centret

Skøde Centret har siden opstarten i 2003 hjulpet mere end 10.000 boligkøbere gennem deres boligkøb. Vi tinglyser årligt mellem 800 - 1200 skøder og andre dokumenter ved tinglysningsretten. Læs mere.