Boliglån og rente – få hurtigt overblik over lånetyperne her

skødeskrivning

Når du skal vælge det realkreditlån, som er det mest fordelagtige, er det væsentligt at se på låntype, løbetid og rentesats.

Der er forskellige lånetyper at vælge mellem:

  • Obligationslån med fast rente
  • obligationslån med variabel rente og renteloft
  • kontantlån med rentetilpasning

Realkreditlånet er normalt det største lån, man har mulighed for at optage som ny ejer, idet lånet kan finansiere op til 80 % af din ejendoms kontantværdi. Det er derfor vigtigt, at vælge netop lånet, der passer bedst til din privatøkonomiske situation.

Hvis man sammenligner 1. års ydelse, før skatteberegning, er rentetilpasningslån normalt de billigste og fastforrentede lån de dyreste. De billigste lån har til gengæld en reel risiko for, at renten og dermed ydelsen stiger. Såfremt du vælger et rentetilpasningslån, skal du være indstillet på, at ydelsen bliver større, hvis renten stiger, hvorimod ydelsen bliver lavere, hvis renten falder.

Midterst er lån med rentetilpasning og loft over renten. De er typisk billigere end lån med fast rente og dyrere end rentetilpasningslånene. Ved denne lånetype vil ydelsen kunne ændre sig, fordi der er variabel rente, men modsat sikrer renteloftet, at der er et loft for, hvor stor den årlige ydelse kan blive.

Boliglån og rente

Normalt kan du vælge at færdigbetale lånet på mellem ti og tredive år. Derudover tilbyder nogle kreditforeninger og banker lånetyper, med mulighed for at vælge en løbetid på op til 50 år. Lånets løbetid påvirker både ydelsen og det, du samlet set kommer til at betale i rente.

Ved optagelse af et lån med en løbetid på mere end 30 år er det en god ide at være opmærksom på, at den samlede ydelse på denne type lån ikke nødvendigvis er lavere i forhold til ydelsen på et lån med afdragsfrihed med kortere løbetid.