Skal I bruge et gældsbrev vedr. et rentefrit familielån, kan I bruge nedenstående skabelon til et gældsbrev. Gældsbrevet anvendes ofte mellem forældre og barn, i forbindelse med salg af ejerlejlighed til barn.
OBS.: Skabelonen bør kun anvendes mellem nærtstående, fx. forældre/barn, ægtefæller eller faste samboende.
Husk at få fornyet underskrifterne på gældsbrevet mindst hver 10. år, da lånet ellers forældes!
I takt med at lånet nedbringes, skal der laves en påtegning på dokumentet, som dateres og underskrives af parterne, hvor det fremgår hvor meget lånet er nedbragt samt hvad ny hovedstol er.
Skabelonen er gratis, og anvendes på eget ansvar. Skøde Centret yder ikke rådgivning i forhold til gældsbreve, da vi udelukkende arbejder med skødeskrivning og tinglysning.
Kan jeg låne penge til mit barn uden renter – og undgå gaveafgift?
Når man gerne vil hjælpe sit barn økonomisk, kan et rentefrit familielån være en enkel og fleksibel løsning. Det bruges typisk ved større beløb, som fx hvis dit barn skal købe bolig. Mange tror, det kræver en stor og formel aftale – men det behøver det ikke nødvendigvis. Samtidig kan et familielån, hvis det bruges rigtigt, være med til at undgå gaveafgift.
Hvad er et rentefrit familielån, og hvordan fungerer det i praksis?
Et rentefrit familielån er en økonomisk aftale, hvor du låner penge til en anden person – ofte dit barn – uden at der beregnes renter. Lånet kan være på næsten ethvert beløb, og det er op til jer selv, om I vil aftale afdrag og forfaldsdato. Derfor kan det i princippet også være et livslangt lån uden afdrag.
Et vigtigt træk er, at I selv bestemmer vilkårene. Det kan være mundtligt, men det anbefales altid at lave en skriftlig aftale. Det giver jer begge klarhed, hvis der en dag opstår tvivl, eller hvis en af jer går bort. Det kan også være en fordel i forhold til skattemyndighederne, som ellers kan få mistanke om, at der reelt er tale om en gave.
Derfor vælger mange at oprette et gældsbrev, hvor der står, hvor meget der er lånt, og hvilke vilkår der gælder. Det kan være enkle formuleringer, men de gør en stor forskel.
Hvordan undgår man gaveafgift ved et familielån?
En stor fordel ved et rentefrit familielån er, at det kan kombineres med den årlige gaveafgiftsgrænse. Det betyder, at du som forælder kan nedskrive lånet med et beløb svarende til den afgiftsfri grænse. Det kan du gøre hvert år, uden at dit barn skal betale gaveafgift.
Men der er en væsentlig detalje: Gældsnedskrivningen skal ske spontant og må ikke være aftalt på forhånd. Det vil sige, at du ikke må skrive ind i lånedokumentet, at du vil nedskrive med fx 76.900 kr. hvert år. Det skal være en ny beslutning, du tager hvert år – ellers kan det blive betragtet som en gave og dermed udløse gaveafgift.
Det er også derfor, det kan være en god idé at lave et gældsbrev og gemme dokumentation for de løbende nedskrivninger. Det gør det lettere at dokumentere, at der har været tale om et reelt lån – og ikke en skjult gave.
Når en person, der har ydet et familielån, går bort, bliver lånet en del af dødsboet. Det betyder, at låntager – dit barn – skal betale lånet tilbage til boet.
Hvorfor det er en god idé at lave en låneaftale – også selvom I er familie
Selvom du har tillid til dit barn, og I har en god relation, kan det være en stor hjælp at få tingene ned på skrift. En låneaftale skaber ro og klarhed, især hvis der senere opstår uenighed, sygdom eller dødsfald. Det er også en måde at tage ansvar på – både overfor dig selv og dine efterladte.
Vi oplever ofte, at netop de uformelle aftaler mellem familiemedlemmer fører til de største konflikter senere. Derfor mener vi, at det altid er en fordel at lave en simpel, men gennemtænkt aftale, der kan tages frem igen, når behovet opstår.
En låneaftale behøver ikke være kompliceret. Den bør indeholde det lånte beløb, eventuelle afdragsbetingelser og hvordan gælden kan nedskrives.
Når alt er på plads, står du stærkere – og dit barn kan føle sig tryg ved situationen. Det giver jer begge den bedste start, hvis lånet fx skal bruges til at købe fast ejendom.