Forside » skøde » Bodeling for samlevende – hvordan gør man det?

Bodeling for samlevende – hvordan gør man det?

bodelingsoverenskomst

Af Skøde Centret - Læsetid: 3 minutter


Hvis I som ugifte samlevende skal have lavet bodeling, og den ene af jer skal overtage en fælles bolig, skal der skrives et tillægsskøde som tinglyses i tingbogen. Samtidig skal det sikres, at den fælles gæld formelt overdrages tilsvarende hos kreditforeningen.

Inden man beslutter sig for at bodeling, er det vigtigt at overveje alle muligheder og konsekvenser. Man bør også sikre sig, at man har styr på de juridiske aspekter ved bodeling. I denne artikel giver vi et overblik over, hvordan man foretager bodeling mellem ugifte samlevende.

Hvad er bodeling for samlevende?

Bodeling for ugifte samlevende adskiller sig rent juridisk fra bodeling mellem ægtefæller ved skilsmisse. Som ugifte samlevende er man ikke omfattet af ægtefælleloven (formelt ægteskab), og hvis samlivet skal ophøre, skal delingen derfor foregå gennem en almindelig aftale mellem parterne.

Hvis den ene af jer skal overtage en fælles ejendom, skal der ideelt set ske en “handel” mellem jer, hvor I tager udgangspunkt i markedsprisen for ejendommen. I kan ikke blot overdrage ejendommen mellem jer uden videre, da det risikerer at udløse et skattesmæk.

For at lave en bodeling mellem jer som ugifte samlevende, skal I først og fremmest lave en aftale om den fælles bolig, som den ene af jer skal overtage (med mindre den skal sælges).

I den forbindelse skal I sikre jer, at banken/kreditforeningen kan godkende overdragelsen. I bør sikre jer, at kreditforeningen er indforstået med overdragelsen af gælden inden skødet udarbejdes og tinglyses.

Når I har styr på disse to ting, kan der laves et skøde, som skal rumme oplysning om hvem der skal overtage boligen, og hvordan denne overtagelse skal foregå.

Herefter skal skødet tinglyses i tingbogen.

Fordele og ulemper ved bodeling for samlevende

Der er både fordele og ulemper ved at lave en bodeling, når man er samlevende. Fordelene kan selvsagt være, at I hver i sær kan komme videre. Den af jer som ikke overtager den fælles bolig, kan få mulighed for at købe ny bolig et andet sted.

Der kan dog også være nogle ulemper forbundet med en bodeling. Hvis I for eksempel har en gæld på boligen, vil denne gæld blive overdraget til den af jer, der overtager boligen, som herefter skal bære denne udgift alene.

Derudover skal I være opmærksomme på, at en bodeling kan have indflydelse på jeres skatteforhold.

Hjælp til overdragelse af fælles bolig

Skøde Centret kan hjælpe dig med det nye skøde. Vi hjælper med udarbejdelsen af skødet, og sikrer, at skødet tinglyses til et fast lavt honorar. Vi koordinerer tinglysningen med banken, så gældsovertagelsen også kan falde på plads.

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
SE PRISER
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Hvordan kan man sikre, at bodeling for samlevende er fair?

Det er et spørgsmål, som mange par står overfor, når de beslutter sig for at gå fra hinanden. I Danmark er der ikke nogen faste regler for, hvordan man skal gøre det, men der er nogle generelle principper, som man bør følge.

Det første og mest afgørende princip er, at begge parter bør være ærlige over for sig selv og sin ex-partner. Man skal være ærlig om, hvad man har af værdier, hvad man ønsker at beholde, og hvad man er villig til at give afkald på. Derudover er det en god ide at have realistiske forventninger til forhandlingen.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centrets juridiske assistance til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder også klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

SE PRISER