Forside » skilsmisse » Fælles hus og skilsmisse: Ofte stillede spørgsmål
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for skødeskrivning eller køberrådgivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dit behov her.

Fælles hus og skilsmisse: Ofte stillede spørgsmål

Af Skøde Centret

En skilsmisse kan være en svær og smertefuld proces – især hvis der er børn involveret. I denne artikel vil vi komme med nogle gode råd til, hvordan man sikrer sig bedst i forbindelse med fælles hus og skilsmisse.

Hvis du står i en skilsmisse situation, og I har et fælles hus, kan der være mange overvejelser om hvad der skal ske med en fælles fast ejendom. Det kan være, at den ene af jer ønsker at overtage huset. Alternativt kan det sættes til salg.

Derfor er det vigtigt at have styr på, hvordan man sikrer sig bedst muligt, hvis man står i en situation med fælles hus og skilsmisse.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at du har et godt netværk omkring dig. Dette kan være venner, familie eller andre støttende personer, som du kan tale med og få hjælp fra. De kan hjælpe dig med at holde hovedet koldt og tage de nødvendige skridt for at sikre dig, at du får det bedste ud af din situation.

Hvad gør man med huset når man skal skilles?

I mange tilfælde er det fælles hus den største økonomiske post i en skilsmisse.

Det er både et spørgsmål om hvorvidt den ene af jer ønsker at overtage huset. Hvis ingen af jer ønsker at overtage, må ejendommen sættes til salg. Men hvis en af jer gerne vil overtage ejendommen, vil muligheden herfor afhænge af bankens godkendelse.

Banken skal nemlig godkende, at den af jer som overtager ejendommen også overtager de eksisterende lån eller alternativt optager nyt lån alene. Dette kan dog være en svær og langvarig proces.

Det kan være en god ide at få fastsat boligens værdi via en ejendomsmægler. På den måde har I et udgangspunkt for en forhandling. Hvis der er uenighed om vilkårene mellem jer, kan sagen trække i langdrag og ende med at blive dyr, fx hvis der skal ekstra udgifter til advokat.

Hvem ejer huset ved skilsmisse?

Hvis I som ægtepar står overfor en skilsmisse, er det som nævnt både op til hvad I bliver enige om i forbindelse med bodelingen, herunder hvem af jer der ønsker at overtage ejendommen, men også et spørgsmål om hvad banken vil godkende.

Hvis I har ejet ejendommen sammen 50/50 under ægteskabet, vil I stadig eje ejendommen 50/50 efter skilsmissen, medmindre der sker en overdragelse til den ene af jer.

Kan jeg overtage huset ved skilsmisse?

For at kunne overtage den fælles bolig, skal du kontakte banken for at få deres godkendelse. De skal godkende at du fremover hæfter for ejendommens lån alene. De skal således godkende at I går fra et være to som hæfter for lån på nuværende tidspunkt til at der kun er en debitor fremadrettet.

Det er ikke altid nemt at få denne godkendelse fra banken. Hvis din nuværende bank ikke vil godkende sagen, kan du evt. prøve en anden bank/kreditforening.

Skøde Centret kan hjælpe jer med at få udarbejdet og håndteret skødet i forbindelse med skilsmisse. Vi håndterer sagen hurtigt og nemt, og til en fast lav pris I kan regne med fra starten af.

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
SE PRISER
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Er der friværdi i huset?

Hvis huset rummer en friværdi, kan det aftales, at den af jer som træder ud af ejendommen, får udbetalt sin andel af friværdien kontant. Det kræver dog at der er midlerne hertil. I sidste ende kan I relativt frit aftale hvordan bodelingen skal være, herunder hvad der skal betales af beløb mellem jer.

Hvordan overtager jeg fælles hus ved skilsmisse?

Hvis banken har godkendt at du kan overtage huset, kan sagen løses ved at der laves et skøde, et såkaldt skilsmisseskøde. Dette skøde underskrives af jer begge, og tinglyses herefter i tingbogen. Når dette er sket, kan banken herefter få gældsovertagelsen endeligt og formelt på plads.

Når skilsmisseskødet er tinglyst, vil der ske en opdatering af beregningen af skat, idet ejendomsskat herefter overgår 100% til den af jer som overtager ejendommen.

Hvor meget udgør tinglysningsafgiften ved skilsmisse?

I forbindelse med tinglysning af et skilsmisseskøde, skal der betales en tinglysningsafgift til staten på kr. 1.850. I sparer dermed den sædvanlige 0,6% afgift. Dette kræver dog at I har en skilsmissebevilling fra Familieretshuset.

Scroll to Top