Forside » skøde » Tinglysningsafgift på skøde ved skilsmisse: Hvad du skal vide
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for hjælp til skødeskrivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dine behov her.

Tinglysningsafgift på skøde ved skilsmisse: Hvad du skal vide

tinglysningsafgift

Af Skøde Centret

Når en skilsmisse fører til, at en person skal overtage fælles ejendom, bliver tinglysningsafgift på skøde relevant. Tinglysningsafgiften sikrer, at den nye ejer registreres korrekt i offentlige registre. Men hvordan beregnes tinglysningsafgift på skøde ved skilsmisse?

Tinglysningsafgift på skøde ved skilsmisse

Normalt beregnes tinglysningsafgiften til et skøde som nævnt med formlen kr. 1.850 tillagt 0,6% af købesummen.

Den gode nyhed er dog, at der ved skilsmisse / separation og bodeling er mulighed for at få nedsat tinglysningsafgiften til skødet betragteligt. Denne type skøde kaldes et skilsmisseskøde.

I forbindelse med overdragelse af fælles hus, ejerlejlighed eller sommerhus mellem ægtefæller (ved skilsmisse), er der mulighed for at spare den sædvanlige 0,6% tinglysningsafgift. Denne 0,6% tinglysningsafgift beregnes af andelen af den offentlige vurdering (når overdragelsen sker mellem ægtefæller), men det kan altså spares i denne situation.

I forbindelse med skilsmisse, kan det være en stor økonomisk byrde at skulle betale tinglysningsafgift af skødet for fælles hus, ejerlejlighed eller sommerhus. Men ved at være opmærksom på, at der er mulighed for at undgå at betale den sædvanlige 0,6% tinglysningsafgift, kan man spare en del penge.

Det kræver dog, at skødet formuleres med en bestemt erklæring for at tinglysningsretten accepterer afgiftsnedsættelsen.

Tinglysningsafgiften når et skøde skal tinglyses i tingbogen ved skilsmisse er dermed alene kr. 1.850.

Kan man slippe for tinglysningsafgift?

Normalt er der ingen vej udenom tinglysningsafgiften, men der er tilfælde hvor afgiften kan reduceres. Ved skilsmisse er det muligt at nøjes med at betale en fast afgift på 1.850 kr. i stedet for den variable afgift på 0,6 % af ejendomsværdien.

For at opnå denne reduktion, skal man dokumentere skilsmissen med en gyldig skilsmissebevilling fra Familieretshuset. Uden denne dokumentation vil den reducerede tinglysningsafgift ikke kunne bruges.

Er det påkrævet at der foreligger en skilsmissebevilling?

Tinglysningsafgift på skøde ved skilsmisse

Forudsætningen for at 0,6% afgiften kan spares er dog, at man foreviser en skilsmissebevilling fra familieretshuset når skødet tinglyses. Dermed kan denne afgiftsnedsættelse også kun lade sig gøre, såfremt man har været formelt gift.

Vi kan dog godt starte sagen op, og lave skødet, så I kan underskrive det allerede nu. Dermed kan banken komme videre med sagen.

Oveni i de kr. 1.850 for selve tinglysningsafgiften til skødet, skal du forvente sædvanlige omkostninger til skødeudarbejdelse samt, som nævnt, udgifter til bank/kreditforening.

Hvornår skal tinglysningsafgiften på skødet betales?

Tidspunktet for betalingen af tinglysningsafgiften er vigtigt for at sikre en glidende overgang af ejerskabet. Typisk skal afgiften betales, når skødet indsendes til tinglysning i tingbogen. Først efter betaling af tinglysningsafgiften vil ejerskabet officielt blive registreret.

Den der udarbejder skødet bør sørge for at afgiften betales korrekt og til tiden, for at undgå forsinkelser i tinglysningen og frigivelse af købesummens til sælger.

Hvordan foregår tinglysning af et skilsmisseskøde?

Ved skilsmisse skal skødet tinglyses for at være juridisk gyldigt og officielt registreret. For at gennemføre tinglysningen er det vigtigt at have styr på de rette procedurer og krav.

Hvor lang tid tager tinglysning af et skilsmisseskøde?

Processen for tinglysning af et skilsmisseskøde kan variere i tid afhængigt af flere faktorer. Normalt tager det mellem 1-2 uger.

Først skal parterne udfylde en ansøgning på tinglysning.dk. Derefter skal de logge ind med deres MitID for at signere den elektronisk. Det er en vigtig del for at sikre, at alle oplysninger er korrekte.

Herefter vurderer Tinglysningsretten ansøgningen. Hvis alt er i orden, vil skødet blive tinglyst og parterne vil modtage en bekræftelse. Det er vigtigt at huske, at der også skal betales den faste tinglysningsafgift på 1.850 kr.

Eventuelle fejl i ansøgningen kan forsinke processen, så det er vigtigt, at alt er korrekt udfyldt og at alle nødvendige dokumenter er vedlagt fra starten.

Overdragelse af bolig ved skilsmisse

Ved skilsmisse skal en af ægtefællerne overtage boligen. Først skal skødet skrives om til den nye ejer. Skødeskrivning indebærer, at ejerskiftet registreres. Derefter skal skødet tinglyses, hvilket formelt registrerer ejerskiftet i tingbogen.

Tinglysningen af skilsmisseskødet sker til en nedsat tinglysningsafgift 1.850 kroner, i modsætning til almindelige skøder. Dette kræver en separations- eller skilsmissebevilling fra Statsforvaltningen. Hermed sikres det, at ejerskiftet er lovligt og juridisk bindende.

Rettigheder og ægtepagter

Det er vigtigt at vurdere rettigheder ved ejerskifte af bolig. En ægtepagt kan specificere vilkår for overdragelsen af ejendom mellem ægtefæller. En sådan aftale kan være central for at sikre, at begge parters rettigheder respekteres.

Hvis der er gæld tilknyttet ejendommen, kræves det ofte, at realkreditforeningen eller banken giver skriftlig godkendelse til pantegældens overdragelse. Her kan den ene ægtefælle overtage pantegælden, mens den anden frigøres for hæftelse. Dette sikrer klare forhold omkring hæftelser og økonomiske ansvar efter skilsmisse.

Beregning af tinglysningsafgift ved andre typer overdragelser

Ved overdragelse af ejendom findes der flere specifikke situationer, hvor tinglysningsafgiften varierer. Følgende underafsnit dækker vigtige scenarier som samlivsophør, forældresalg til barn og når en ægtefælle skal med på skødet.

Tinglysningsafgift ved samlivsophør

Ved samlivsophør for ugifte samlevende er tinglysningsafgiften opdelt i en fast afgift og en variabel del afhængig af ejendommens værdi. Den faste afgift er 1.850 DKK, mens den variable afgift er 0,6% af købesummen.

Hvis den ene part overtager hele ejendommen, skal denne betale både den faste og variable del. Dette gælder også for andre typer overdragelser som skifter i ejerskab under samlivsophør.

Tinglysningsafgift ved forældresalg til barn

Når forældre overdrager en ejerlejlighed til deres barn, gælder særlige regler for tinglysningsafgift. Den faste afgift på 1.850 DKK er uændret, men den variable afgift kan justeres ned, hvis ejendommen sælges under markedsprisen. Typisk betales 85% af ejendomsværdien, hvilket kan reducere den variable afgift, så den bliver mindre.

Dette gør forældresalg økonomisk fordelagtigt, især når man også tager de potentielle skattemæssige fordele i betragtning. Det er dog vigtigt at dokumentere aftalen korrekt for at få den lavere afgift.

Tinglysningsafgift hvis ægtefælle skal være medejer

Tinglysningsafgiften ændres også, når en ægtefælle skal med på skødet som medejer. Ligesom de andre overdragelsestyper er der en fast afgift på 1.850 DKK. Den variable del på 0,6% af værdien, gælder også her.

Denne situation opstår ofte ved en ægteskabssituation, hvor en af parterne ejer boligen alene. Ved at tilføje ægtefællen på skødet deles ejerskabet, og tinglysningsafgiften dækker ændringen i ejerskabet.

Skal du have ændret et skøde?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top