Forside » skøde » Overtage hus ved skilsmisse: Juridiske aspekter forklaret

Overtage hus ved skilsmisse: Juridiske aspekter forklaret

Skilsmisse skøde

Af Skøde Centret

Skal du overtage hus ved skilsmisse, og dermed overtage det fulde ejerskab af en fælles bolig, eller et fælles sommerhus, kan vi sikre, at tinglysningen af skilsmisseskødet sker til en nedsat tinglysningsafgift.

Det er nemlig muligt at spare den store 0,6% afgift, som normalt betales ved tinglysning af et skøde, og i stedet nøjes med at betale kr. 1.850 i tinglysningsafgift, forudsat at I har været formelt gift.

Hos Skøde Centret har vi stor ekspertise i overdragelser i forbindelse med ophør af ægteskab ved separation eller skilsmisse.

Hvad koster det at overtage hus ved skilsmisse?

Prisen forbundet med overtagelse af fast ejendom (hus, ejerlejlighed eller sommerhus) i forbindelse med separation eller skilsmisse vil være følgende:


Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:


– Evt. gebyr til bank/kreditforening for overtagelse af eksisterende gæld.

Så snart skødet er tinglyst, kan banken /kreditforeningen få gældsovertagelsen på plads.

Hvis I bor i en fælles bolig, og I ikke er enige om, hvem der skal have boligen, eller I ikke har råd til at købe boligen fra hinanden, kan I være tvunget til at sætte den til salg.

Hvordan overtages et hus ved skilsmisse?

Når et hus skal overtages ved skilsmisse, skal der udarbejdes et nyt skøde eller en bodelingsoverenskomst. Dette dokument udarbejdes digitalt, og fremsendes til jeres underskrifter. Herefter bliver det sendt videre til behandling ved tinglysningsretten.

Hvordan håndteres overtagelse af fælles lån til realkredit og bank?

I forbindelse med overtagelsen af huset, skal bank/kreditforening godkende overtagelsen. De skal godkende, at den ene af jer fremover hæfter alene for lånene.

For at banken skal godkende dette, skal der være en økonomisk forsvarlig grund til, at den ene part skal overtage huset.

Det er en fordel, hvis I har et forlig i forbindelse med skilsmissen, så der ikke er risiko for, at den ene part ikke kan betale lånene.

Hvis I ikke har et forlig, kan det blive en udfordring at få banken til at godkende, at den ene part overtager huset.

Kan man forhandle om, hvem der får huset i tilfælde af en skilsmisse?

Ja, det kan man godt. I tilfælde af en skilsmisse kan man forhandle sig frem til, hvem der skal have huset. I tilfælde af en skilsmisse vil huset normalt blive solgt, og pengene vil blive fordelt mellem parterne. Hvis den ene part ønsker at beholde huset, kan man forhandle sig frem til dette. Dette kræver dog, at man har en god økonomi, da banken skal godkende overtagelsen.

Er et standardskøde nok?

Da skødet både skal fungere som skøde i traditionel forstand, men samtidig også skal fungere som jeres bodelingsaftale, er det normalt ikke tilstrækkeligt kun at få udarbejdet et typisk standard minimalskøde. Det er vigtigt at skødet suppleres med alle vilkårene for jeres aftale, formuleret i juridisk holdbart sprog.

Med Skøde Centrets pakke får du ikke kun et standard minimalskøde. Du får også en juridisk korrekt formulering og formalisering af vilkårene for jeres overdragelse.

På denne måde er der ikke risiko for misforståelser og tvivl om, hvad der er aftalt.

Hvilke andre ting skal man være opmærksom på ved en skilsmisse, hvis man også har et hus?

Det er et stort økonomisk ansvar at overtage et hus, og derfor er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser, inden man tager denne beslutning.

En af de første ting, man bør overveje, er økonomien. Man skal have styr på sin økonomi og være sikker på, at man har råd til at betale alle de faste udgifter, der er forbundet med at have et hus. Huslejen, forsikringer, vand og el regninger, rengøring og andre faste udgifter skal man have råd til at betale hver måned.

Derudover bør man også overveje, hvilket ansvar man er villig til at påtage sig. Ved at overtage et hus, overtager man også et ansvar for vedligeholdelse og reparationer.

Konklusion

-Det er muligt at overtage hus ved skilsmisse.

-Det er dog ikke altid en let proces.

-Du skal først og fremmest have en aftalt med din ægtefælle og bank om at overtage huset.

-Til sidst skal I begge underskrive et skilsmisseskøde som tinglyses.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top