Forside » skøde » Familiehandel af ejerlejlighed – sådan gør du

Familiehandel af ejerlejlighed – sådan gør du


Af Skøde Centret - Læsetid: 4 minutter


ejerlejlighed

En familiehandel af en ejerlejlighed er en handel mellem forældre og et barn. Dette er ofte en fordel for begge parter, da dette kan gøre det muligt for barnet at få en ejerlejlighed til en fordelagtig pris, og det kan også give forældrene mulighed for at hjælpe en familiemedlem.

Hvad er familiehandel af ejerlejlighed?

Familiehandel af en ejerlejlighed betyder, at forældre overdrager en ejerlejlighed til deres barn, som har været købt som forældrekøb. Barnet bor normalt allerede i lejligheden, og nu skal der blot foretages et formelt ejerskifte.

Det er en relativt simpel proces, men der er alligevel nogle ting, man skal være opmærksom på.

Først og fremmest skal man være opmærksom på, at man ikke rammes af et skattesmæk og med krav om betaling af gaveafgift, når man foretager familieoverdragelse af en fast ejendom. Derfor er det vigtigt at købesummen fastsættes korrekt.

Hvordan fastsættes købesummen?

Købesummen bør fastsættes som enten markedsprisen (det som ejerlejligheden er værd i fri handel) eller man kan bruge muligheden for at overdrage til +/- 15% af den offentlige vurdering. Dog er det +/- 20% hvis ejerlejligheden har fået ny offentlig vurdering.

Det er et krav for at kunne anvende 15%/20% reglen, at ejerlejligheden ikke er blevet vurderet af fx en ejendomsmægler. Det er også et krav at ejerlejligheden ikke er vurderet som udlejet i SKATs system. Hvis den er vurderet som udlejet, er det offentlige vurdering typisk sat ned til det halve af hvad andre lignende lejligheder er vurderet til, og derfor kan man i den situation ikke anvende 15%/20% reglen.

Endvidere er det et krav, at der ikke er foretaget ændringer af ejendommen som ikke er blevet anmeldt til BBR-registret.

Samme regel gælder i øvrigt også familiehandel af hus eller sommerhus.

Du skal også være opmærksom på, at der kan være andre skatteforhold, der er relevante for jer i forbindelse med en familiehandel. Derfor anbefaler vi altid, at du kontakter en skatterådgiver/revisor for at få vejledning i forhold til dine personlige forhold.

Hvad skal der stå i kontrakten ved familiehandel af ejerlejlighed?

I kontrakten ved familiehandel af ejerlejlighed skal der stå, hvilken pris I har aftalt for lejligheden. I kontrakten skal også stå, hvem der er ejer af lejligheden. Derudover skal I have aftalt, hvornår I vil have overdraget lejligheden, og I skal redegøre for eventuelle individuelle aftaler.

I kontrakten skal der desuden stå, hvem der er ansvarlig for at betale eventuelle gæld, der er forbundet med lejligheden. I skal også have aftalt, hvordan I vil forholde jer til eventuelle skader på lejligheden, der måtte opstå.

Ovennævnte aftaler kan nedskrives i en købsaftale eller direkte i skødet. Ved at gå direkte til skødet, kan I spare købsaftalen som mellemled, hvilket kan gøre sagsbehandlingen billigere.

Hvorfor kan det være en god idé?

Som nævnt ovenfor, at der stadig mulighed for at overdrage til til +/- 15% eller +/- 20% af den offentlige vurdering. Det giver mulighed for barnet kan erhverve en billig lejlighed samtidig med at forældrene kan nedsætte eller undgå avancebeskatning af en eventuel fortjeneste.

Hvordan foregår familiehandel af ejerlejlighed?

Selve overdragelsen kan ske ved hjælp af et skøde som tinglyses. Det er ikke nødvendigt at lave en købsaftale først, men man kan gå direkte til skødet, og dermed spare udgifter.

Selvom der er tale om en familiehandel, bør køber modtage kopi af forskellige dokumenter, bl.a. dokumenter fra det offentlige som BBR-meddelelse, kommuneplan, lokalplan, matrikelkort m.v.

Alle handler er forskellige og derfor kan der også være forskel på, hvilke opgaver der skal udføres i forbindelse med berigtigelsen. Men udover selve skødet, skal der ofte laves debitorskifte på tinglyst sikkerhed til ejerforeningen.

Skøde Centret kan hjælpe med sagen

Har du brug for hjælp til overdragelse af ejerlejlighed mellem forældre og barn, kan vi hjælpe med sagen til en fast lav pris. Vi sørger for udarbejdelse og tinglysning af det nye skøde.

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
SE PRISER
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Vores erfarne køberrådgivere har specialist-kompetencer indenfor bolig jura samt økonomi og dermed et solidt kendskab til de mange forskellige juridiske og praktiske problemstillinger, som kan være forbundet med at erhverve eller overdrage en ejendom.

Skøde Centret er et af landets førende skødefirmaer, og vi har hjulpet mange tusinde danskere med at foretage overdragelse mellem forældre og barn. Kontakt os, hvis du ønsker hjælp til handel af ejerlejlighed.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centrets juridiske assistance til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder også klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

SE PRISER