Er du i tvivl om hvem der skal udarbejde og betale for skødet, vil vi kort redegøre for reglerne og praksis i denne artikel. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvem der skal betale for udgifterne, da alene tinglysningsafgiften kan løbe op i mange tusinde kroner.
Er der en lov der bestemmer hvem der skal udarbejde og betale for skødet?
Der er ikke en egentlig lov som bestemmer hvem der skal varetage opgaven med skødet. Det er derfor helt op til hvad køber og sælger kan blive enige om.
I forbindelse med køb af bolig, bliver det i købsaftalen indført, hvem der skal udarbejde skøde, tinglyses skøde samt håndtere refusionsopgørelsen.
Ofte er det afgørende, hvilken praksis den enkelte ejendomsmægler har (hvis handlen er foregået gennem en ejendomsmægler).
Nogle ejendomsmæglere foretrækker at lave skødet og refusionsopgørelsen på sælgers regning, mens andre lægger opgaven over til køber.
Det mest almindelige er efterhånden at det er køber der alene står for opgaven med skødet og tinglysningsafgiften. Det har den fordel, at køber dermed har kontrol over hvor hurtigt skødet bliver tinglyst. Samtidig er den som udarbejder skødet også den som skal frigive købesummen til sælger, når sælgers gamle lån er blevet aflyst af tingbogen.
På den måde har man som køber sikkerhed for at købesummen ikke bliver frigivet til sælger før lånene er fjernet og sælgers eventuelle restancer er betalt.
Det er altid en god ide at få skødet tinglyst så hurtigt som muligt af hensyn til at sikre købers ejerskab over ejendommen, og give mulighed for at lån kan tinglyses.
Hvem kan tinglyse et skøde?
Der er ingen regler der begrænser, hvem der kan tinglyse et skøde. Alle kan dermed tinglyse et skøde.
Brug for hjælp til skødet?
Hvis du har brug for hjælp til tinglysning af skøde, kan vi hjælpe dig trygt og sikkert gennem processen. Vi udarbejder skødet hurtigt, nemt og til en fast lav pris.
Hvilke udgifter er der forbundet med skødet?
Der er 2 udgifter forbundet med skødet: udgiften til at få lavet skødet, og tinglysningsafgiften som betales til statskassen ved tinglysning.
Dise udgifter fordeles typisk på en af følgende måder:
- Køber betaler for skødet og hele tinglysningsafgiften
- Køber betaler for skødet og tinglysningsafgiften deles 50/50
- Sælger betaler for skødet og køber betaler tinglysningsafgiften
Hvor hurtigt kan skødet håndteres?
Vi kan udarbejde skødet fra dag til dag.
Herefter skal begge parter underskrive skødet med MitID, hvorefter vi sørger for at det bliver tinglyst.
Selve behandlingen ved tinglysningsretten foregår normalt indenfor nogle få dage.