Forside » Forældrekøb » Forældrekøb: Køb studiebolig til dit barn uden problemer
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for skødeskrivning eller køberrådgivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dit behov her.

Forældrekøb: Køb studiebolig til dit barn uden problemer

hvad er forældrekøb

Af Skøde Centret

Denne artikel redegør for hvad et forældrekøb er, samt om reglerne for udlejning.

Et forældrekøb går ud på at forældrene køber en bolig som så bliver lejet ud til børnene. Men der findes også omvendt forældrekøb, hvor et barn køber en bolig som herefter lejes ud til forældrene.

Forældrekøb er specielt populær i storbyerne, da det ofte kan være svært for de unge at få en bolig til en rimelig pris. Derfor er forældrekøb en mulighed, da forældrene så kommer ind og køber en bolig, ofte lejlighed, som de så lejer ud til deres barn til en fornuftig (og realistisk markedsleje).

Hvad er fordelen ved forældrekøb?

Fordelen kan være, at barnet får en bolig tættere på den ønskede uddannelse, hvilket ellers i mange tilfælde ikke er muligt. Samtidig får forældrene foretaget en investering. Investering i fast ejendom har generelt vist sig at være fornuftigt, set over tid.

Omvendt ved man dog aldrig om der måtte opstå en ny finanskrise eller lignende som vil medføre, at priserne på boligen falder kraftigt. Så investering i fast ejendom er et spil som kan gå godt eller mindre godt, afhængig af konjunkturer og afhængig af hvor god en ejendom man får købt, og til hvilken pris.

Det sker også ofte, at forældrene vælger at sælge boligen til deres barn, så snart barnet har råd til det, typisk efter endt uddannelse, og når barnet har fået job.

Hvordan er reglerne hvis jeg vil sælge boligen til mit barn?

I forbindelse med et salg til dit barn, så kan du i udgangspunktet gøre det på fordelagtige vilkår. Du kan normalt sælge boligen til dit barn 20% billigere end den offentlige vurdering.

Hvis du vil købe en lejlighed som dit barn kan leje, så er det vigtigt at du lige sikrer dig at boligen må udlejes. I foreningens vedtægter står der om de vil tillade udlejning, og om lejekontrakten skal godkendes af bestyrelsen. Men det er heldigvis ikke så almindeligt at der i ejerforeninger er denne slags begrænsninger i forhold til forældrekøb.

Hvordan skal huslejen fastsættes?

Når huslejen bliver aftalt, er det vigtigt at den fastsættes rigtigt, dvs. ikke for højt og ikke for lavt. Derfor er det en god ide at sætte en leje som svarer til lejen på boliger af samme type og størrelse i nærområdet (markedslejen).

Hvis den aftalte husleje er for lav, så har SKAT mulighed for at fastsætte en anden husleje som grundlag for beskatning.

Barnet vil i den situation også risikere at blive beskattet af den forskel der ligger mellem den opkrævede leje og den leje SKAT mener er korrekt.

Hvis man har købt sig en bolig og vil leje den ud, så skal man i forhold til skat, ligestilles med at drive en selvstændig erhvervsvirksomhed. Og det gælder uanset hvem man udlejer til, altså om det er til ens børn eller en helt anden.

Som forælder bliver man beskattet af lejeindtægterne når man lejer ud. Dog kan en del af udgifterne trækkes fra.

Hvis man senere hen vil sælge boligen, så vil en mulig fortjeneste blive beskattet jf gældende skatteregler, men kun hvis man som forældre ikke selv har boet i boligen.

Hvor meget avancebeskatning der udløses, kommer an på den skattemetode man har valgt i ejerperioden (virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen).

Har du brug for hjælp til et forældrekøb, kan Skøde Centret hjælpe dig med sagen via vores alt-i-en boligkøberpakke.

Håndtering af sagen med alt-i-en boligkøberpakke

✔ Vi arbejder udelukkende med boligkøb og skødeskrivning og er således specialiserede i dette fagområde.
✔ Vi har tegnet ansvarsforsikring
✔ Vi har erfaring fra mere end 17.000 bolighandler siden 2003
✔ Vi er 100% uafhængige

trustpilot
FÅ PERSONLIG RÅDGIVNING
Det er uforpligtende: Ingen handel – ingen regning.

Eller ring 70 20 21 29.

Konklusion

-Forældrekøb giver forældre mulighed for at købe en bolig til deres barn, selv om barnet ikke har økonomisk mulighed for det.

-Forældrekøb kan kun ske, hvis forældrene har økonomisk mulighed for det, og hvis barnet er fyldt 18 år.

-Forældrekøb giver forældrene mulighed for at sikre, at deres barn kommer i gang med at købe en bolig, selv om barnet ikke har økonomisk mulighed for det.

Scroll to Top