Forside » Forældrekøb » Køb af forældres hus: Få styr på skat, lån og jura
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for hjælp til skødeskrivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dine behov her.

Køb af forældres hus: Få styr på skat, lån og jura

Køb af forældres hus

Af Skøde Centret

Ved køb af forældres hus, er der forskellige overvejelser der skal gøres, herunder til hvilken pris overdragelsen kan finde sted. Vi vil i denne artikel kort give svar på de typiske spørgsmål.

Hvad skal du overveje, inden du køber dine forældres hus?

Først og fremmest er det vigtigt at have en god dialog med dine forældre omkring hvorvidt de er interesseret i at sælge huset til dig, og hvilken pris de forventer at få for det. Dernæst skal du overveje, om du har råd til at købe huset. Husk at der vil være forskellige omkostninger forbundet med købet, såsom tinglysning, boligadvokat og eventuelle renoveringer.

Hvis du har besluttet dig for at købe huset, og dermed blive formel ejer i stedet for lejer, kan du starte med at lave en skriftlig aftale med dine forældre omkring vilkårene for overdragelsen. Aftalen bør være betinget af at banken godkender overdragelsen.

I aftalen anføres blandt andet hvornår handlen skal gennemføres og hvilke forhold der ellers gælder.

Det er også vigtigt at have styr på økonomien, når du køber huset. Du skal sørge for at have tilstrækkeligt med penge til at kunne finansiere huset. Du kan enten tage et realkreditlån eller et banklån til at finansiere huset. Endelig kan I efter aftale lave et gældsbrev internt.

Sådan finder du ud af, om du kan betale for huset

Det er en god idé at have en forudgående snak med din bankrådgiver, så I kan finde ud af, hvor meget du kan låne til at købe huset.

Du bør lægge et realistisk budget, så du får overblik over niveauet af udgifter, såfremt du overtager huset.

Det er også en god idé at have en buffer, så du ikke ender i en situation, hvor du ikke kan betale dine regninger.

Hvordan får du banken til at godkende lånet?

Banken vil typisk kræve, at du har en fast indtægt, og at du ikke har en for høj gæld. Det er en god idé at have en god kreditværdighed, så du ikke får problemer med at få lånet godkendt.

Du skal være opmærksom på, at bankerne typisk ikke længere accepterer anvendelsen af en kautionist i private kundeforhold. Kontakt derfor din bank for at høre nærmere om deres krav.

Hvordan finder du det bedste lån?

Det er en god idé at sammenligne lån, så du finder det lån, der passer bedst til dine behov.

Det er også en god idé at have en forståelse for, hvad der udgør et godt lån.

Renter og ÅOP
Renter er det, du betaler for at låne pengene.

ÅOP er det, du betaler i renter og gebyrer i alt.

Jo lavere ÅOP, jo bedre.

Løbetid
Jo kortere løbetid, jo mindre skal du betale i renter.

Men det betyder også, at du skal betale et højere beløb hver måned. Så det er en god idé at få et lån der passer til dine behov.

Kan jeg overtage mine forældres hus?

Hvis du og dine forældre bliver enige om at du skal overtage huset, kan dette ske ved at der laves et nyt skøde som tinglyses. Hvis der er lån i ejendommen, kræver det dog, at banken hvor lånene er optaget, godkender dig til at overtage lånene. Alternativt skal lånene indfries.

Er ejendommen gældfri, kan I dog uden videre gå videre med købet af huset.

Må mine forældre give mig huset som gave?

Hvis du får huset som gave, vil det give en stor gavebeskatning. Så den løsning er normalt ikke så attraktiv.

Et alternativ er, at der fastsættes en købesum for huset, og at denne købesum betales ved at der udstedes et gældsbrev mellem dig og dine forældre lydende på købesummen. På den måde skal du ikke betale noget kontant til dine forældre, men i stedet har I blot et gældsbrev liggende mellem jer.

20% reglen

Når købesummen skal fastsættes, vælger mange at anvende reglen om overdragelse +/- 20% af den seneste offentlige ejendomsvurdering fra SKAT.

Der er nogle kriterier der skal være opfyldt for at kunne anvende 20% reglen (tidligere 15% reglen). Blandt andet må I ikke have fået ejendommen vurderet af en ejendomsmægler eller bank. For det andet skal ejendommen ikke være vurderet som udlejet hos SKAT. Derudover skal der ikke være lavet større renoveringer af ejendommen siden sidste vurdering.

Hvad koster en familieoverdragelse?

Skøde Centret er specialiserede i at håndtere overdragelser mellem forældre og barn, da vi har arbejdet indgående med dette område siden 2003.

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
SE PRISER
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Udover udgifterne til at få sagen håndteret, vil der også være udgifter til selve tinglysningsafgiften til skødet. Yderligere kan der være låneomkostninger til bank, såfremt der er lån der skal overtages, eller nye lån der skal optages.

Hvordan håndteres handlens papirarbejde?

Sagen håndteres ved at der udarbejdes et nyt digitalt skøde, som underskrives af både dig og dine forældre med MitID. Herefter bliver skødet tinglyst ved tinglysningsretten.

Skal der betales skat ved overdragelse køb af forældres hus?

Som køber skal du normalt ikke betale skat af købet, forudsat at købesummen er fastsat til enten markedsprisen eller indenfor +/-15 % af den seneste offentlige ejendomsvurdering fra SKAT (og forudsat at ovenstående kriterier er opfyldt).

Om dine forældre skal betale skat af salget/overdragelsen, afhænger bl.a. af om de selv har beboet ejendommen. Hvis ejendommen oprindeligt blev købt som forældrekøb, og siden har været udlejet til dig, vil dine forældre skulle betale skat af en eventuel fortjeneste. Fortjenesten beregnes ud fra den pris dine forældre oprindeligt gav for huset.

Er der tale om et sommerhus, skal dine forældre selv have anvendt sommerhuset for at kunne undgå beskatning.

Konklusion

1. Køb af forældres hus er ikke så svært, som mange tror.

2. Der er flere fordele ved at k forældres hus.

3. Du kan få et økonomisk forspring, hvis du køber forældres hus.

4. Du kan få et bedre boligafkast, hvis du køber forældres hus.

5. Du kan få en bedre bolig, hvis du køber forældres hus.

Skal du have ændret et skøde?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top