Disse regler gælder ved køb af forældres hus

Køb af forældres hus

Ved køb af forældres hus, er der forskellige overvejelser der skal gøres, herunder til hvilken pris overdragelsen kan finde sted. Vi vil i denne artikel kort give svar på de typiske spørgsmål.

Kan jeg overtage mine forældres hus?

Hvis du og dine forældre bliver enige om at du skal overtage huset, kan dette ske ved at der laves et nyt skøde som tinglyses. Hvis der er lån i ejendommen, kræver det dog, at banken hvor lånene er optaget, godkender dig til at overtage lånene. Alternativt skal lånene indfries.

Er ejendommen gældfri, kan I dog uden videre gå videre med købet af huset.

Må mine forældre give mig huset som gave?

Hvis du får huset som gave, vil det give en stor gavebeskatning. Så den løsning er normalt ikke så attraktiv.

Et alternativ er, at der fastsættes en købesum for huset, og at denne købesum betales ved at der udstedes et gældsbrev mellem dig og dine forældre lydende på købesummen. På den måde skal du ikke betale noget kontant til dine forældre, men i stedet har I blot et gældsbrev liggende mellem jer.

15% reglen

Når købesummen skal fastsættes, vælger mange at anvende reglen om overdragelse +/- 15% af den seneste offentlige ejendomsvurdering fra SKAT.

Der er nogle kriterier der skal være opfyldt for at kunne anvende 15% reglen. Blandt andet må I ikke have fået ejendommen vurderet af en ejendomsmægler eller bank. For det andet skal ejendommen ikke være vurderet som udlejet hos SKAT. Derudover skal der ikke være lavet større renoveringer af ejendommen siden sidste vurdering.

Hvad koster en familieoverdragelse?

Skøde Centret er specialiserede i at håndtere overdragelser mellem forældre og barn, da vi har arbejdet indgående med dette område siden 2003.

skøde

Du får følgende fordele med Skøde Centret:

✔ Du får udarbejdet skødet fra dag til dag.
✔ Du får ikke kun et minimalskøde. Du får derimod et skøde som også rummer vilkårene for jeres aftale i et og samme dokument.
✔ Du får en fast pris du kan regne med fra starten af.

Samlet pris for hele sagen: Kr. 4.750,- inkl. moms. (ingen handel – ingen regning).

trustpilot
Bestil skøde
Læs mere om Skøde Centrets alt-i-en skødepakke

eller ring 70 20 21 29.

Udover udgifterne til at få sagen håndteret, vil der også være udgifter til selve tinglysningsafgiften til skødet. Yderligere kan der være låneomkostninger til bank, såfremt der er lån der skal overtages, eller nye lån der skal optages.

Hvordan håndteres handlens papirarbejde?

Sagen håndteres ved at der udarbejdes et nyt digitalt skøde, som underskrives af både dig og dine forældre med nemid. Herefter bliver skødet tinglyst ved tinglysningsretten.

Skal der betales skat ved overdragelse køb af forældres hus?

Som køber skal du normalt ikke betale skat af købet, forudsat at købesummen er fastsat til enten markedsprisen eller indenfor +/-15 % af den seneste offentlige ejendomsvurdering fra SKAT (og forudsat at ovenstående kriterier er opfyldt).

Om dine forældre skal betale skat af salget/overdragelsen, afhænger bl.a. af om de selv har beboet ejendommen. Hvis ejendommen oprindeligt blev købt som forældrekøb, og siden har været udlejet til dig, vil dine forældre skulle betale skat af en eventuel fortjeneste. Fortjenesten beregnes ud fra den pris dine forældre oprindeligt gav for huset.

Er der tale om et sommerhus, skal dine forældre selv have anvendt sommerhuset for at kunne undgå beskatning.