Forside » Gode tips » Fugt i kælder? Luftfugtigheden bør ikke overstige 60%

Fugt i kælder? Luftfugtigheden bør ikke overstige 60%

fugt

Har du opdaget at du har fugt i kælder eller kældervægge? Så er det et problem du bør undersøge nærmere.

Det er specielt ved ældre huse at du kan finde problemer med fugt. Der er større risiko for at der kommer fugt på kældre og lofter, der ofte er udsat for vejr og vind. Tidligere blev kældre eksempelvis brugt som vaskekældre, så derfor var det mindre vigtigt at der var tørt.

Der er en række måder at løse fugtskader på, men før du går i gang med det, er det vigtigt at du finder kilden til fugten. Hvis du ikke selv kan finde årsagen, eller er du tvivl, så ville den bedste ide være at finde en fagmand.

Fugtskader kan være et problem for det indbo og løsøre der måtte være i kælderen, men det værste problem er at der kan komme skimmelsvamp, hvilket får væggene til at slå revner, og murværket til at smuldre. Herudover er skimmelsvamp sundhedsskadeligt.

Hvad er symptomerne på fugt i kælder?

Har du en sur og fugtig kælderlugt, fugtskjolder på vægge og gulve, fugtige inder- og ydervægge og revner eller afskallinger er ofte tegn på fugtproblemer.

En anden mulighed er at købe et hydrometer. Med et hydrometer kan du holde øje med at du har den rigtige luftfugtighed. Luftfugtigheden skal ideelt set ligge omkring 60%.

Mange vælger at forsøge at løse problemet med en stærk og tæt indvendig pudsning, vandtætte lag og damptætte malingstyper. Men det løser ikke problemet.

Hvis væggene bliver tætte indvendig, vil fugtigheden i væggene stige. Årsagen er, at væggen ikke kan skille sig af med fugtigheden, og det bevirker herefter at fugten stiger op til stueetage, og laver angreb her. Derfor er isolering af fugtige vægge en dårlig ide.

Hvad kan jeg gøre ved fugtproblemer?

Hvis du har for høj luftfugtighed, så er det en god ide at lufte ud, og at holde en ensartet temperatur i alle rum. Men til gengæld skal du passe på med at lufte meget ud om sommeren, da det paradoksalt nok kan føre det endnu mere fugt. Det er fordi at den store temperaturforskel giver kondens, og derfor er det den bedste ide at lufte ud tidligt om morgenen og sent aften, når solen ikke står på.

Det kunne være en god ide med en brændeovn eller noget lignende i kælderen, da det kan hjælpe med at få noget af fugten væk hvis man en gang imellem varmer kælderen godt igennem. Men hvis kælderen bruges som opbevaringsrum, så ville det i mange tilfælde være billigere bare at installere en adsorptionsaffugter, i stedet for en brændeovn.

Er der meget fugt i kælderen, kan det være nødvendigt med fugtsikring, hvilket sker med omfangsdræn.