Forside » Boligkøb » Køb af sommerhus 2022: Sådan gør du

Køb af sommerhus 2022: Sådan gør du

Køb af sommerhus

Overvejer du køb af sommerhus i 2022, står du overfor en række vigtige overvejelser. Det er blandt andet vigtigt at overveje beliggenheden samt prisniveau og type af sommerhus.

Priserne på sommerhuse er generelt steget en del de sidste par år, grundet corona, og køb af sommerhus bør derfor ske ud fra et reelt behov og skal i mindre grad ses som en indbringende investering.  

Hvorfor overhovedet købe sommerhus?

I mange tilfælde, står valget mellem at rejse på ferie til udlandet eller at købe et fast sommerhus, som kan fungere som en tryg base for ferie og lejlighedsvise ophold.

I en tid med usikkerhed i forhold til rejse udenlands, vælger mange at få et hyggeligt sommerhus i stedet for.

Rent økonomisk er fordelen ved et sommerhus, at pengene er investeret, og såfremt sommerhuset ikke falder i værdi, kan investeringen hentes hjem igen, måske endda med værdistigning senere hen, hvis sommerhuset sælges igen.

Sammenlignet med et sommerhus, er udlandsrejser økonomisk set rent forbrug, og pengene kommer ikke hjem igen.

Hvilken beliggenhed er bedst?

En af de svære overvejelser i forhold til at købe sommerhus er, hvor det skal ligge henne. Skal det ligge tæt ved havet? Skal det ligge i et område med mange andre sommerhuse og med fest og farver, eller foretrækker du at sommerhuset ligger mere i fred og ro? Og ikke mindst, i hvilken landsdel huset skal ligge? Det behøver ikke nødvendigvis ligge tæt på din faste bopæl. Mange fra hovedstaden vælger fx at købe sommerhus på Bornholm, ligesom mange fra Aarhus vælger at købe sommerhus ved Vesterhavet.

Prisniveau

I forhold til prisniveau, kan der være nogle naturlige begrænsninger, som du enten selv sætter eller som banken sætter. Hvis du i forvejen har fast ejerbolig, kan det nogle gange være svært at låne penge til hus nr. 2.

Afhængigt af dit budget, er derfor væsentligt at overveje, om du har behov for et luksus sommerhus med spa, sauna og pool, eller om dit behov overvejende er at komme væk fra dagligdagens stress og gøremål, og at det derfor ikke er afgørende hvis du må nøjes med et mindre sommerhus af ældre dato.

Skal sommerhuset udlejes?

Noget der også kan have betydning for økonomien omkring sommerhuset er, om sommerhuset skal udlejes når du ikke selv bruger det. Mange vælger at få dækket en god del af udgifterne til sommerhuset gennem udlejning. Udlejning sker typisk gennem et bureau, men hvis du bor tæt på sommerhuset, kan udlejningen evt. også håndteres via airbnb, som normalt er billigere at anvende end et udlejningsbureau.

Ulempen ved udlejning kan være, at der kan blive mere slid på sommerhuset, og der kan være behov for flere løbende reparationer.

Skal du bo i sommerhuset?

Hvis du er pensionist, og ønsker at anvende sommerhuset som helårsbolig, stiller det typisk andre krav til sommerhusets isolering, ligesom du måske har udvidede krav til indretning og komfort.

Hvor stort skal sommerhuset være?

Størrelsen på sommerhuset hænger som nævnt også sammen med hvor meget du kan/vil give for det. Men der kan også være hensyn at tage til, hvor nemt det skal være at vedligeholde sommerhuset. Hvis du er typen der har 10 tommelfingre, skal sommerhuset helst være meget nyt, eller meget småt. Men hvis sommerhuset primært skal anvendes til ferie om sommeren, sidder du sikkert ikke så meget indenfor alligevel.

Det er derfor ofte vigtigt, at der er en stor terrasse med mulighed for masser af solskinstimer. I den henseende er det også vigtigt at undersøge, om terrassen vender den rigtige vej i forhold til solen.

Laves der tilstandsrapport på sommerhus?

Der laves normalt tilstandsrapport og el-rapport på sommerhuse, på samme måde som på et almindeligt hus. Det er dog ikke lovpligtigt for sælger at lave disse rapporter. Men hvis sælger ikke laver rapporterne, kan sælger ikke frasige sig sit normale 10- årige ansvar for fejl og mangler. Derfor vælger de fleste sælgere at lave tilstandsrapport, el-rapport og give tilbud på ejerskifteforsikring.

Laves der energimærke på sommerhus?

Det er ikke lovpligtigt at lave energimærke på et sommerhus, medmindre det er nybygget. Derfor vil du normalt ikke få udleveret et energimærke fra ejendomsmægleren ved køb af sommerhus.

Køb af ferielejlighed

Som et alternativ til et almindeligt sommerhus, kan du også vælge at købe en ferielejlighed. Ferielejligheder er typisk en del af en samlet ejerforening hvor ejerforeningen står for udlejning af ferielejlighederne.

Som ejer er man mere begrænset i forhold til råderet og bestemmelsesret end ved køb af et almindeligt sommerhus. Til gengæld er der mindre vedligeholdelse og forpligtelse, og investeringen mindre. De supplerende lejeindtægter bevirker desuden, at de løbende ejerudgifter ofte bliver små.

Hvilke regler gælder for køb og brug af sommerhus?

Hvis du har fast bopæl i Danmark og har boet i Danmark i samlet mindst 5 år, har du mulighed for at købe sommerhus i Danmark. Der er til gengæld begrænsninger i forhold til at købe sommerhus, hvis du ikke har fast bopæl, og har boet i Danmark i mindst 5 år. I så fald kræves dispensation fra Justitsministeriet, og den er svær at få når der er tale om et sommerhus.

Som udgangspunkt kun bo i sommerhuset fra 1. marts til 31. oktober, jf. planlovens §40. Udenfor dette tidsrum kan du bruge sommerhuset til kortere ophold.

Hvor meget kan jeg låne til køb af sommerhus?

Et sommerhus kan maksimalt belånes med 75% realkreditbelåning. Kreditforeningerne vil dog i mange tilfælde kun yde 60% realkreditbelåning på et sommerhus.

Skøde på sommerhus

Når du har fundet drømme sommerhuset, og ønsker at købe det, vil ejendomsmægleren lave udkast til købsaftalen. Skøde Centret kan hjælpe dig med sagen, herunder at tjekke købsaftalen og alle ejendommens dokumenter, så du ikke bliver fanget af ubehagelige overraskelser.

Håndtering af sagen med alt-i-en boligkøberpakke

✔ Vi arbejder udelukkende med boligkøb og skødeskrivning og er således specialiserede i dette fagområde.
✔ Vi har tegnet ansvarsforsikring
✔ Vi har erfaring fra mere end 17.000 bolighandler siden 2003
✔ Vi er 100% uafhængige

trustpilot
Se pris og start sag
Det er uforpligtende: Ingen handel – ingen regning.

Eller ring 70 20 21 29.

Vi kan også hjælpe med håndtering af skøde og refusionsopgørelse.

Vi har mange års ekspertise med juridisk håndtering af køb af sommerhus, og vi tilbyder vores ydelse til en fast pris du kan regne med fra staren af.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser

Vi er specialiserede i følgende typer af sager: