Forside » Boligkøb » Køb af sommerhus 2024 – en guide
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for skødeskrivning eller køberrådgivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dit behov her.

Køb af sommerhus 2024 – en guide

Køb af sommerhus

Af Skøde Centret

At købe et sommerhus er en stor investering, og der er mange ting at overveje, før du træffer den endelige beslutning. I denne guide vil vi gennemgå de vigtigste ting, du skal overveje, når du køber et sommerhus, så du kan træffe det bedste valg for dig og din familie.

Overvejer du køb af sommerhus i 2024, står du overfor en række vigtige overvejelser. Det er blandt andet vigtigt at overveje beliggenheden samt prisniveau og type af sommerhus.

Hvorfor købe et sommerhus?

I mange tilfælde, står valget mellem at rejse på ferie til udlandet eller at købe et fast sommerhus, som kan fungere som en tryg base for ferie og lejlighedsvise ophold.

I en tid med usikkerhed i forhold til rejse udenlands, vælger mange at få et hyggeligt sommerhus i stedet for.

Rent økonomisk er fordelen ved et sommerhus, at pengene er investeret, og såfremt sommerhuset ikke falder i værdi, kan investeringen hentes hjem igen, måske endda med værdistigning senere hen, hvis sommerhuset sælges igen.

Sammenlignet med et sommerhus, er udlandsrejser økonomisk set rent forbrug, og pengene kommer ikke hjem igen.

Hvad skal du overveje, når du køber et sommerhus?

Beliggenhed

En af de svære overvejelser i forhold til at købe sommerhus er, hvor det skal ligge henne. Skal det ligge tæt ved havet? Skal det ligge i et område med mange andre sommerhuse og med fest og farver, eller foretrækker du at sommerhuset ligger mere i fred og ro? Og ikke mindst, i hvilken landsdel huset skal ligge? Det behøver ikke nødvendigvis ligge tæt på din faste bopæl. Mange fra hovedstaden vælger fx at købe sommerhus på Bornholm, ligesom mange fra Aarhus vælger at købe sommerhus ved Vesterhavet.

Størrelse

Størrelsen på sommerhuset er også et vigtigt parameter. Skal det være et stort sommerhus, som kan rumme hele familien og evt. venner og bekendte? Hvor mange værelser skal det indeholde? Eller skal det være et mindre sommerhus, som kun skal bruges af dig og din partner? Skal det kunne udlejes? Det er vigtigt at tænke over, hvor mange personer sommerhuset skal kunne rumme, så du ikke køber et sommerhus, der er for lille.

Der kan også være hensyn at tage til, hvor nemt det skal være at vedligeholde sommerhuset. Hvis du er typen der har 10 tommelfingre, skal sommerhuset helst være meget nyt, eller meget småt. Men hvis sommerhuset primært skal anvendes til ferie om sommeren, sidder du sikkert ikke så meget indenfor alligevel.

Det er derfor ofte vigtigt, at der er en stor terrasse med mulighed for masser af solskinstimer. I den henseende er det også vigtigt at undersøge, om terrassen vender den rigtige vej i forhold til solen.

Pris

I forhold til prisniveau, kan der være nogle naturlige begrænsninger, som du enten selv sætter, eller som banken sætter. Hvis du i forvejen har fast ejerbolig, kan det nogle gange være svært at låne penge til hus nr. 2.

Afhængigt af dit budget, er derfor væsentligt at overveje, om du har behov for et luksus sommerhus med spa, sauna og pool, eller om dit behov overvejende er at komme væk fra dagligdagens stress og gøremål, og at det derfor ikke er afgørende hvis du må nøjes med et mindre sommerhus af ældre dato.

Hvordan finansierer du et sommerhus?

Et sommerhus kan maksimalt belånes med 75% realkreditbelåning. Kreditforeningerne vil dog i mange tilfælde kun yde 60% realkreditbelåning på et sommerhus. Der skal lægges en kontant udbetaling på 5% af købesummen. Med en realkredit finansiering på 75% og en udbetaling på 5%, betyder det, at der skal optages et supplerende banklån på 20%.

Det er vigtigt at indhente flere tilbud på finansiering med forskellige profiler for ydelsen, herunder om det skal være med fast eller variabel rente. På den måde kan du sammenligne forskellige lånetyper og de risici der er forbundet hermed.

Vi ser indimellem at boligkøbere optager realkreditlån til et sommerhus med sikkerhed i deres faste ejerbolig. Dette kan være en fordel hvis ejerboligen har friværdi. På den måde kan man helt undgå det dyrere boliglån i banken, som ellers skulle optages i sommerhuset.

Hvordan finder du det rigtige sommerhus?

Søgning

Når du skal finde det helt rigtige sommerhus, er det vigtigt at du har en god idé om hvad du leder efter. Start med at definere hvilken type sommerhus du ønsker, hvor det skal ligge og hvilke faciliteter det skal have. Når du har defineret disse kriterier, kan du begynde at søge efter sommerhuset. Der findes mange forskellige søgetjenester på nettet, som kan hjælpe dig med at finde det sommerhus du leder efter.

Besigtigelse

Når du har fundet et sommerhus som du er interesseret i, er det vigtigt at du foretager en grundig besigtigelse af sommerhuset. Dette gælder både inde- og udvendigt. Kig efter skader, mangler og andre ting som kan have betydning for prisen. Det er også en god idé at tage en rådgiver med til besigtigelsen, da dette kan hjælpe dig med at få et mere realistisk billede af sommerhuset.

Kontrakt

Når du har besluttet dig for et sommerhus, skal du underskrive en kontrakt. Kontrakten skal indeholde alle de vigtige detaljer om købet, herunder pris, betalingsbetingelser, ejerforhold og andre relevante oplysninger. Det er vigtigt at du læser kontrakten grundigt og sørger for at du forstår alle de betingelser som er beskrevet i den.

I den forbindelse er det vigtigt at få indsat et rådgiverforbehold i købsaftalen inden du underskriver.

Skal sommerhuset udlejes?

Noget der også kan have betydning for økonomien omkring sommerhuset er, om sommerhuset skal udlejes når du ikke selv bruger det. Mange vælger at få dækket en god del af udgifterne til sommerhuset gennem udlejning. Udlejning sker typisk gennem et bureau, men hvis du bor tæt på sommerhuset, kan udlejningen evt. også håndteres via airbnb, som normalt er billigere at anvende end et udlejningsbureau.

Ulempen ved udlejning kan være, at der kan blive mere slid på sommerhuset, og der kan være behov for flere løbende reparationer.

Skal du bo i sommerhuset?

Hvis du er pensionist, og ønsker at anvende sommerhuset som helårsbolig, stiller det typisk andre krav til sommerhusets isolering, ligesom du måske har udvidede krav til indretning og komfort.

Som udgangspunkt kun bo i sommerhuset fra 1. marts til 31. oktober, jf. planlovens §40. Udenfor dette tidsrum kan du bruge sommerhuset til kortere ophold.

Laves der tilstandsrapport på sommerhus?

Der laves normalt tilstandsrapport og el-rapport på sommerhuse, på samme måde som på et almindeligt hus. Det er dog ikke lovpligtigt for sælger at lave disse rapporter. Men hvis sælger ikke laver rapporterne, kan sælger ikke frasige sig sit normale 10- årige ansvar for fejl og mangler. Derfor vælger de fleste sælgere at lave tilstandsrapport, el-rapport og give tilbud på ejerskifteforsikring.

Laves der energimærke på sommerhus?

Det er ikke lovpligtigt at lave energimærke på et sommerhus, medmindre det er nybygget. Derfor vil du normalt ikke få udleveret et energimærke fra ejendomsmægleren ved køb af sommerhus.

Ferielejlighed eller sommerhus?

Som et alternativ til et almindeligt sommerhus, kan du også vælge at købe en ferielejlighed. Ferielejligheder er typisk en del af en samlet ejerforening hvor ejerforeningen står for udlejning af ferielejlighederne.

Som ejer er man mere begrænset i forhold til råderet og bestemmelsesret end ved køb af et almindeligt sommerhus. Til gengæld er der mindre vedligeholdelse og forpligtelse, og investeringen mindre. De supplerende lejeindtægter bevirker desuden, at de løbende ejerudgifter ofte bliver små.

Hvilke regler gælder for køb af sommerhus?

Hvis du har fast bopæl i Danmark og har boet i Danmark i samlet mindst 5 år, har du mulighed for at købe sommerhus i Danmark. Der er til gengæld begrænsninger i forhold til at købe sommerhus, hvis du ikke har fast bopæl, og har boet i Danmark i mindst 5 år. I så fald kræves dispensation fra Justitsministeriet, og den er svær at få når der er tale om et sommerhus.

Skøde på sommerhus

Når du har fundet drømme sommerhuset, og ønsker at købe det, vil ejendomsmægleren lave udkast til købsaftalen. Skøde Centret kan hjælpe dig med dit sommerhuskøb, herunder at gennemgå de juridiske vilkår i købsaftalen samt at tjekke alle ejendommens dokumenter, så du ikke bliver fanget af ubehagelige overraskelser.

Håndtering af sagen med alt-i-en boligkøberpakke

✔ Vi arbejder udelukkende med boligkøb og skødeskrivning og er således specialiserede i dette fagområde.
✔ Vi har tegnet ansvarsforsikring
✔ Vi har erfaring fra mere end 17.000 bolighandler siden 2003
✔ Vi er 100% uafhængige

trustpilot
FÅ PERSONLIG RÅDGIVNING
Det er uforpligtende: Ingen handel – ingen regning.

Eller ring 70 20 21 29.

Vi hjælper dig med de spørgsmål du måtte have til købet af fritidsboligen, og varetager kontakten til mægleren.

Vi er specialiserede i at behandle sager vedr. sommerhuskøb, og har arbejdet med sager i hele landet.

Scroll to Top