Et boligkøb er for de fleste den største økonomiske beslutning man foretager sig i livet. Det er derfor vigtigt at undgå faldgruber ved boligkøb ved at sagen gribes rigtigt an fra starten. Når først købsaftalen på drømmeboligen er underskrevet og aftalen er bindende, er det for sent at ændre noget eller fortryde.
Hvad er de største faldgruber ved boligkøb?
1. At blive for følelsesmæssigt knyttet til en bestemt ejendom.
Bliv ikke for følelsesmæssigt involveret i boligen før den er købt.
Hvis du handler med følelserne i stedet for at være rationel, ender du med at betale for meget for boligen.
Som boligkøber står du svagt i forhandlingen med sælger, hvis du allerede har købt ejendommen på forhånd.
Det er derfor en god ide at have flere ejendomme i kikkerten på samme tid. Det hjælper med til at undgå den følelsesmæssige binding til en bestemt ejendom, og højner din risikovillighed i en forhandlingssituation.
2. At købe før bank og kreditforening har endeligt godkendt.
Køb ikke uden forbehold for at bank og kreditforening kan godkende handlen.
Det er meget vigtigt, at du får skriftlig bekræftelse fra banken/kreditforeningen på at der kan bevilges sædvanlig kreditforeningsbelåning, inden handlen er endelig. I den sammenhæng er bankens mundtlige godkendelse ikke nok. Det er heller ikke tilstrækkeligt, at banken har godkendt handlen, idet kreditforeningen også selvstændigt skal vurdere ejendommen før de bevilger kreditforeningslån. Ellers kan du risikere, at du kun får tilbudt et dyrere banklån i stedet for et realkreditlån.
Vær også sikker på at have alt på skrift i forhold til banken og kreditforeningen.
3. At købe uden at have uvildig juridisk rådgivning
Køb ikke uden forbehold for at din juridiske rådgiver kan godkende handlen.
Mange boligkøbere tror fejlagtigt, at blot fordi købsaftalen er lavet af en ekspert (ejendomsmægleren), er den god nok, og man behøver derfor ikke at få papirerne tjekket igennem af egen rådgiver. Dette er ofte tilfældet i de situationer hvor det også er ejendomsmægleren der laver skødet.
Fakta er, at ejendomsmægleren kun skal varetage sælgers interesser og ikke må varetage købers interesser ifølge loven. Dermed bliver købsaftalen lavet med sælgers interesser for øje.
Ejendomsmægleren skal ligeledes ikke stå til ansvar overfor køberen, hvis der er vilkår i købsaftalen som man som køber har overset konsekvensen af.
Som boligkøber er man derfor nødt til at indhente uvildig køberrådgivning. Det er derfor vigtigt at der indsættes et advokatforbehold inden købsaftalen underskrives.
Hvordan undgår jeg at købe katten i sækken?
For at undgå at købe katten i sækken, er det vigtigt at du som køber får en juridisk rådgiver til at tjekke købsaftalen igennem. Dette er især vigtigt, hvis du ikke har kendskab til de forskellige juridiske begreber som er i købsaftalen.
Rådgiveren kan være en boligadvokat eller anden juridisk fagperson med specialiseret viden indenfor huskøb.
En anden måde at undgå at købe katten i sækken er at få en bygningssagkyndig til at gennemgå boligen. Dette er især vigtigt, hvis du køber en ældre bolig. Bygningssagkyndige kan hjælpe dig med at identificere eventuelle skjulte skader og fejl, som du ikke selv ville have opdaget.
Der er mange andre faldgruber ved boligkøb, som du bør være opmærksom på. Det er vigtigt at du undersøger alle de dokumenter der relaterer sig til ejendommen, herunder tilstandsrapport (ved køb af hus), servitutter, BBR meddelelse, mv. Ved køb af lejlighed er det også vigtigt at kende forholdene omkring ejerforeningen.
En rådgiver vil også kunne styre processen omkring en bolighandel, herunder sikre at skødet udarbejdes og tinglyses korrekt samt at sagen afsluttes med en korrekt refusionsopgørelse som også sikrer, at du ikke overtager restancer på fx forbrugsudgifter fra sælger.