Forside » Boligkøb » Sådan forhandler du bedst prisen på en bolig

Sådan forhandler du bedst prisen på en bolig

Boligkøb

Prisforhandling ved boligkøb er særligt relevant, da en prisforhandling her kan gøre en stor økonomisk forskel. Det er ikke ualmindeligt at der kan forhandles kr. 50.000 – kr. 100.000 i afslag. I kroner og øre er prisforhandling ved boligkøb derfor for de fleste af stor betydning.

Hvor attraktiv en bolig har du kig på?

Før du overvejer prisforhandling ved boligkøb, er du nødt til at kigge på hvor attraktiv boligen er. Og med attraktiv menes her, hvor mange andre der har kig på samme bolig, og hvor længe den har været til salg. Et håndværkertilbud med dårlig beliggenhed kan godt være attraktivt for flere købere grundet den lave pris. Omvendt kan en bolig med en rigtig god beliggenhed være svær at sælge, hvis prisen på boligen er forhøj.

Hvis der er andre købere der er interesserede i boligen, og måske endda har givet et bud, kan det være svært at forhandle prisen ned. Hvis du i sådan en situation er meget interesseret i netop denne bolig, kan det være risikabelt at forsøge at prisforhandle.  

Hvordan stiller du dig selv bedst i en prisforhandling?

Generelt er det en god ide at have flere boliger i kikkerten samtidig. Det gør dig mere stærk i forhandlingen, når du ikke er låst fast på at du ”for enhver pris” gerne vil have en bestemt ejendom. Hvis ejendomsmægleren kan mærke, at du også kigger efter andre boliger, kan det få sælger til at være mere interesseret i at forhandle.

Det er overordnet set vigtigt ikke at virke alt for begejstret for den bolig du gerne vil byde på. Og den bedste måde at gøre det på, er ved at have flere mulige boliger på hånden.  

Hvad er den maksimale pris du vil give for boligen?

Du skal inden du afgiver et bud overveje, hvad den maksimale pris du vil give for boligen er. Når først forhandlingen kører frem og tilbage, er det nemt at blive grebet af situationen og måske ende med at byde højere and først ønsket. Ved at have en fast maksimalpris, ved du fra starten af, hvor grænsen for dit højeste bud er.  

Hvordan afleveres buddet bedst til ejendomsmægleren?

Når du efter nærmere overvejelser har fundet ud af hvor meget du vil byde under prisen, hvilket typisk kan være de nævnte kr. 50.000 – kr. 100.000 (men det kan variere meget afhængig af omstændighederne), skal buddet blot afleveres til ejendomsmægleren. I første omgang kan det være mundtligt, eller pr mail. Du bør for god ordens skyld oplyse, at dit bud er betinget af din rådgivers og banks godkendelse.

Hvilke argumenter kan du bruge overfor sælger?

En klassisk forhandlingsstrategi er at fremhæve fejl og mangler ved boligen. Det er dog ikke altid den bedste strategi. Ofte kan en sælger blive stødt over kritikken af boligen, og samtidig kan sælger argumentere for at prisen er sat efter boligens aktuelle stand.

En bedre strategi er derfor ofte, at give et bud som blot begrundes i hvad du budgetmæssigt ønsker at give for boligen. På den måde undgår du at skulle finde og fremhæve fejl ved boligen som forhandlingsargument. Og ofte kan du få et større afslag, da det alene begrundes med at du kan og ønsker at give for boligen, da du samtidig har flere andre boliger som du også kigger på.  

Hvordan undgår jeg at forhandlingen går i hårdknude?

Du bør gennem hele forhandlingen søge at bevare et godt forhandlingsklima. Først og fremmest bør du ikke blive for følelsesmæssigt engageret, da det også afslører at du er meget interesseret i netop denne bolig. Ved at bevare roen overfor ejendomsmægleren, viser det at du ikke køber for enhver pris.

Hvis du samtidig undgår at fremhæve boligens fejl og mangler som forhandlingsargument, kan du også undgå at skabe konflikt på det grundlag.  

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser