En betinget købsaftale anvendes ofte i forbindelse med en bolighandel. Der kan være forskellige praktiske grunde til at gøre en købsaftale betinget. Vi vil her se nærmere på baggrunden for en betinget købsaftale og hvordan den anvendes.
Hvad er en betinget købsaftale?
En betinget købsaftale (til fast ejendom) er en aftale mellem køber og sælger, som først gøres endelig, når en eller flere aftalte betingelser er opfyldt. Købsaftalen bliver dermed først bindende, når betingelserne er opfyldt.
Et typisk eksempel på en købsaftale som er betinget er, hvis der er indsat betingelse om at købsaftalen først er endelig, når købesummen er betalt.
Hvad betyder det at lave en betinget aftale?
Når man laver en betinget aftale, vinder man som boligkøber tid til fx at få foretaget ekstra undersøgelser af ejendommen, eller til at få bankens godkendelse på plads. Man får en ekstra periode på 4-6 dage til at få foretaget de nødvendige undersøgelser. Det kan dermed være lettere at undgå, at en anden køber kommer ind og køber ejendommen for næsen af en selv.
Hvordan kommer man ud af en betinget købsaftale?
Normalt er en betinget aftale bindende for både køber og sælger, bortset fra de aftalte forbehold. Hvis de aftalte forbehold ikke kan opfyldes, fx hvis banken ikke godkender, falder handlen bort uden at køber skal betale sælger godtgørelse. Hvis man som køber vil ud af en betinget købsaftale, kan det dermed i udgangspunktet kun lade sig gøre, hvis en eller flere betingelser ikke kan opfyldes. Derudover er der mulighed for at anvende den lovpligtige fortrydelsesret på 6 hverdage efter at købsaftalen er underskrevet af begge parter. Denne mulighed koster dog 1% af købesummen i godtgørelse til sælger.
Købsaftale med forbehold for eget salg
Det er almindeligt at der ved et boligkøb er en eksisterende bolig som skal sælges, før man kan købe ny ejendom. Hvis det er tilfældet, kan man stadig indgå en købsaftale med en sælger, hvor købsaftalen betinges af at ens nuværende bolig bliver solgt først. På den måde undgå man som køber at skulle vente ens egen bolig bliver solgt før der kan laves købsaftale på den nye bolig. Dog rummer denne konstruktion normalt også mulighed for at sælger i mellemtiden kan vælge at sælge til anden side, såfremt en anden køber skulle dukke op. Dog vil den første køber normalt have forkøbsret i den situation.
Hvornår bliver en betinget købsaftale endelig?
En betinget købsaftale bliver endelig så snart betingelserne er opfyldt. Hvis betingelsen fx er at ens advokat eller rådgiver godkender handlen, vil advokaten i praksis meddele godkendelse til ejendomsmægleren, hvorefter handlen automatisk er gjort endelig. Der skal dermed ikke laves ny købsaftale i den forbindelse.
Kan køber fortryde betinget købsaftale?
En betinget købsaftale kan fortrydes på samme måde som en endelig købsaftale. Der gælder den lovpligtige fortrydelsesret på 6 hverdage. Herudover kan aftalen kun annulleres, hvis betingelserne for handlen ikke opfyldes.
Kan man ændre en købsaftale?
En allerede indgået og bindende købsaftale kan kun ændres gennem enighed mellem køber og sælger. hvis man fx ønsker at ændre overtagelsesdagen, kan det kun ske hvis begge parter er enige herom. Men er parterne enige om at ændre købsaftalen, er der normalt ingen problemer med at gøre det. Udfordringen kan nogle gange være, hvis banken allerede har stillet bankgaranti med virkning fra en bestemt overtagelsesdato. I så fald skal denne bankgaranti ændres, hvilket ikke altid kan lade sig gøre i praksis.