Forside » FAQ » Fortrydelsesret ved boligkøb – hvordan virker den?

Fortrydelsesret ved boligkøb – hvordan virker den?

fortrydelsesret

Hvis du overvejer at købe en bolig, er det vigtigt at kende til dine rettigheder. En af disse er fortrydelsesretten, som giver dig mulighed for at fortryde et boligkøb på visse betingelser. I denne artikel vil vi forklare hvordan fortrydelsesretten virker.

Hvad er fortrydelsesret ved boligkøb?

Når du indgår en aftale med en sælger om køb af en bolig (herunder hus, lejlighed eller sommerhus), har du som boligkøber en 6 hverdages fortrydelsesret.

Ejendommen skal dog være købt til privat anvendelse.

Hvornår starter fortrydelsesfristen?

Hvornår fristen løber fra, afhænger af om det er køber eller sælger der underskriver købsaftalen først. Hvis det er køber der underskriver først, tæller de 6 hverdage fra første hverdag efter at sælger også har underskrevet købsaftalen.

Hvis det er sælger der underskriver først, tæller de 6 hverdage allerede fra første hverdag efter at køber har modtaget sælgers underskrift, også selvom køber ikke selv har underskrevet endnu.

Underskriftsdagen tæller ikke med.

Med andre ord, skal begge parter have underskrevet købsaftalen, før fristen begynder. Så længe der blot er tale om et købstilbud som endnu ikke er accepteret af sælger, er fristen ikke startet.

Fortrydelsesretten er reguleret i lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom.

Hvad koster det at fortryde handlen?

Denne fortrydelsesret koster en godtgørelse på 1 % af ejendommens pris at anvende og beløbet skal betales til sælger senest inden udløbet af de 6 hverdage. Efter de 6 hverdage er handlen bindende.

Det er altså ikke gratis at fortryde et boligkøb hvis man gør brug af denne lovpligtige fortrydelsesret.

Hvordan fortryder jeg?

Du skal inden 6 hverdage give sælger eller dennes repræsentant (ejendomsmægler) skriftlig besked om at du ønsker at fortryde handlen. Indenfor samme frist skal du have betalt 1% af købesummen til sælger eller medvirkende ejendomsmægler.

Hvordan fortryder jeg uden at det koster 1% af købesummen?

Sideløbende med denne lovpligtige fortrydelsesret er der normalt i købsaftalen taget forbehold for din advokat/rådgivers godkendelse af handlen. Dette forbehold er i modsætning til den lovpligtige fortrydelsesret gratis at anvende.

Ved at indsætte et rådgiverforbehold i købsaftalen giver det således en ekstra tidsfrist til at få papirerne kigget nærmere igennem.

Er der nogen undtagelser fra fortrydelsesretten ved boligkøb?

Fortrydelsesretten gælder fx ikke, hvis du har købt en bolig til erhvervsmæssigt brug. Dette omfatter f.eks. boliger, der skal udlejes, eller boliger, der skal anvendes til andre erhvervsmæssige formål.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser