Forside » Boligkøb » Førstegangskøber af bolig: Sådan gør du

Førstegangskøber af bolig: Sådan gør du

ejerlejligheder

Som førstegangskøber tænker man ofte, at det kan være svært eller nærmest umuligt at komme ind på boligmarkedet i de store byer.

Som boligkøber skal du selv stille med 5 procent af den samlede købssum og 5 procent af låneomkostninger. De resterende 95 procent af huset kan du låne i realkreditlån (80 procent) og i et boliglån (15 procent).

En førstegangskøber uden opsparing kan i visse tilfælde få dispensation fra kravet om udbetaling på 5 procent, fx hvis indtægten er steget væsentligt, samt hvis den tidligere indkomst ikke gav mulighed for at sætte penge til side.

Svært at købe bolig, trods lave renter

På trods af afdragsfrie lån, bliver det generelt sværere og sværere at komme ind på boligmarkedet som førstegangskøber, grundet de høje boligpriser i byerne.

Det væsentligste i første omgang som førstegangskøber er derfor at få styr på, hvordan du fremskaffer udbetalingen og hvorvidt du kan låne de resterende 95 procent.

De fleste førstegangskøbere er nødt til at låne penge, når boligen skal købes. Hvis du skal låne penge til din nye bolig hos et realkreditinstitut eller hos en bank, er der ofte stor forskel på hvor du finder det billigste lån. Det kan derfor være en rigtig god idé at få flere tilbud fra forskellige banker, og derefter sammenholde disse tilbud, og eventuel bruge disse tilbud til at forhandle. Det handler om at du kan få finansieret dit førstegangskøb så billigt som muligt. Dette gælder specielt i forhold til bidragssatserne på realkreditlånet og så naturligvis i forhold til bankens gebyrer.

Skal der laves et budget?

Det er vigtigt at få overblik over din økonomi. Når du har trukket dine faste udgifter fra dit rådighedsbeløb, har du en fornemmelse af hvor dyr en bolig du kan købe.

Når bankerne vurderer din lånesag, bruger de begrebet “gældsfaktor”. Gældsfaktoren er et udtryk for hvor meget din gæld maksimalt må udgøre i forhold til husstandsindkomsten.  En tommelfingerregel er, at din gæld maksimalt må være 3,5 x den årlige husstandsindkomst.

Når du har fået styr på din nuværende økonomi, skal du i gang med at få overblik over, hvordan dit månedlige budget ændrer sig, hvis du køber ejerbolig. Dette tal kender du dog først præcist når du ved hvilken bolig du vil købe. Der bør i budgettet også være plads til uforudsete ekstra omkostninger på boligen.

Det er en god ide at inddrage banken i denne budgetfase. De kan hjælpe med at få det økonomiske overblik. Når du har været i snak med din bank omkring et boligkøb, kan de efterfølgende udstede en forhåndsgodkendelse, der angiver, hvor meget du kan låne i den pågældende bank/kreditforening.

Hvad med beliggenhed?

Beliggenheden er vigtig for de fleste førstegangskøbere, men mange har måttet give køb herpå. 6 ud af 10 førstegangskøbere har grundet de høje boligpriser affundet sig med en anden beliggenhed end ønsket i forbindelse med boligkøbet.

Er der behov for juridisk rådgivning?

I forbindelse med et boligkøb, vælger mange førstegangskøbere at spare pengene til juridisk rådgivning, når de køber bolig, fordi de tror, at de kan stole blindt på ejendomsmægleren, der forsøger at sælge huset. Andre ved simpelthen ikke, at de har et reelt behov for rådgivning.

Det er vigtigt at understrege, at tinglysning af et skøde ikke i sig selv har noget med rådgivning at gøre. Selvom du som køber får et skøde på boligen, betyder det ikke at en professionel har taget ansvar for at handlen hænger sammen rent juridisk.

Hos Skøde Centret kan vi hjælpe dig med dit boligkøb.

Håndtering af sagen med alt-i-en boligkøberpakke

✔ Vi arbejder udelukkende med boligkøb og skødeskrivning og er således specialiserede i dette fagområde.
✔ Vi har tegnet ansvarsforsikring
✔ Vi har erfaring fra mere end 17.000 bolighandler siden 2003
✔ Vi er 100% uafhængige

trustpilot
Se pris og start sag
Det er uforpligtende: Ingen handel – ingen regning.

Eller ring 70 20 21 29.

Er der behov fort byggeteknisk rådgivning?

En byggeteknisk rådgiver er ofte også relevant og pengene er normalt givet godt ud. Springer du over byggerådgiveren, risikerer du at løbe ind i ubehagelige byggetekniske overraskelser, når du har overtaget boligen.

Faldgruberne er mange, når du køber bolig for første gang, og derfor kan det betale sig med grundig forberedelse, inden købsaftalen underskrives.

Som minimum anbefales det at du får indsat et rådgiverforbehold i købsaftalen inden du underskriver denne hos ejendomsmægleren.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser

Vi er specialiserede i følgende typer af sager: