Forside » Jura » BBR areal vs tinglyst areal – hvad er forskellen?

BBR areal vs tinglyst areal – hvad er forskellen?

bbr-areal

Hvis du er i gang med et boligkøb, er det vigtigt, at du gennemgår BBR-meddelelsen for at sikre, at oplysningerne stemmer med de faktiske forhold. Er BBR arealet mindre end det faktiske areal, kan ejendommen være forsikret forkert, og er BBR arealet større end de faktiske forhold, betaler du måske for meget for boligen.

Men det er også vigtigt at skelne mellem BBR areal og tinglyst areal.

Tinglyst areal omfatter bruttoarealet af selve lejligheden, inklusive ydervægge og halvdelen af skillevægge til nabo lejlighederne, mens BBR-arealet også omfatter andelen af fællesarealer i forbindelse med lejligheden, hvilket primært drejer sig om trappe- og gangarealer.

Forskellen mellem BBR-arealet og det tinglyste areal er derfor reelt set lejlighedens andel af fællesarealer. Det tinglyste areal er som tommelfingerregel 10% mindre end BBR-arealet.

Ejerlejligheder bliver normalt annonceret med BBR-arealet i mæglerannoncer. I salgsopstillingen skal det tinglyste areal dog også oplyses.

Hvad er BBR areal?

Bygnings- og Bolig Registret (BBR) indeholder data om bygninger og boliger i hele landet, herunder beliggenhed, areal, anvendelse, installationer, vand- og afløbsforhold, ydervægs- og tagdækningsmateriale m.v.

Disse BBR-oplysningerne kan blive særdeles relevante i forhold til køb eller salg af ejendomme, da det er vigtigt at få afklaret om der er uoverensstemmelse imellem det registrerede i BBR og de faktiske forhold.

Oplysningerne i BBR skal altid stemme overens med de faktiske forhold på ejendommen. Som ejer af en ejendom har du ansvaret for, at de registrerede bygninger og arealer i BBR er korrekte.

Hvad er tinglyst areal?

Når en ejendom udstykkes i ejerlejligheder foretager en landinspektør en opmåling af hver enkelt ejerlejlighed indvendigt (nettoarealet), fordi det er den enkelte ejerlejlighed, som udstykkes i en selvstændig enhed og sælges.

Denne opmåling anvendes til tinglysning af ejerlejligheden, således at dennes tinglyste areal ikke indeholder nogen andel af adgangsarealer eller andre arealer beliggende udenfor. Dog kan det tinglyste areal godt omfatte kælderrum, der måtte være tegnet ind på ejerlejlighedskortet.

Det tinglyste areal fremgår af tingbogsattesten og ejerlejlighedskortet og udgør som regel udelukkende lejlighedens beboede areal.

Er det tinglyste areal mere korrekt?

Da BBR arealet er baseret på ejers egne indberetninger, kan BBR arealet være behæftet med fejl. Normalt kan du regne med det tinglyste areal, og ved bolighandler er det specielt vigtigt at det tinglyste areal er korrekt angivet i salgsopstillingen.

Din køberrådgiver kan hjælpe dig med at afklare det korrekte areal på boligen.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser

Vi er specialiserede i følgende typer af sager: