Forside » Jura » Er det pligtigt at tegne en ejerskifteforsikring?

Er det pligtigt at tegne en ejerskifteforsikring?

forsikring

Når man køber en bolig, er der mange forskellige forsikringer, man skal tage højde for. En af disse forsikringer er en ejerskifteforsikring. Men er det faktisk pligtigt at tegne en sådan forsikring?

Hvad dækker en ejerskifteforsikring?

En ejerskifteforsikring dækker i udgangspunktet de skader på boligen, som du ikke kan forvente i forhold til husets alder og vedligeholdelsesstand, og som du ikke på forhånd har fået kendskab til, enten fra tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten, købsaftalen, eller fordi det er blevet oplyst af sælger.

Hvad er forudsætningerne for at kunne tegne en ejerskifteforsikring?

For at man som køber kan tegne en ejerskifteforsikring, skal der inden en købsaftale underskrives, foreligge en gyldig tilstandsrapport og el-rapport.

En tilstandsrapport og en elinstallationsrapport er imidlertid ikke lovpligtige, når en bolig skal sælges. Sælger kan dermed frit vælge om der skal laves tilstandsrapport og elinstallationsrapport, men begge er en forudsætning for, at køber kan tegne en ejerskifteforsikring.

Hvis sælger fravælger at give køber et tilbud på en ejerskifteforsikring, kan køber ikke tegne en ejerskifteforsikring. Sælger står til gengæld med ansvaret for skader, skjulte fejl og mangler for den solgte bolig de næste 10 år.

I tilfælde af at køber opdager en skade, skal køber dog reagere overfor sælger inden 3 år, da sagen ellers vil være forældet.

Hvordan kan sælger frigøres fra ansvar for fejl og mangler?

Ejerskifteforsikringen tegnes af køberen, og forsikringen løber i minimum 5 år. For at sælger kan frigøre sig for ansvaret for fejl og mangler ved den faste ejendom, er sælger forpligtet til at betale halvdelen af forsikringspræmien, såfremt køber vælger at tegne en ejerskifteforsikring.

For at opfylde kravene i huseftersynsordningen og slippe ud af ansvaret for fejl og mangler i 10 år, skal sælger give køber en tilstandsrapport, en el-installationsrapport samt et tilbud på ejerskifteforsikring med en tilhørende erklæring om at ville betale halvdelen af præmien til ejerskifteforsikringen.

Det er ligeledes frivilligt for køber om man ønsker at sige ja tak til denne mulighed for at tegne ejerskifteforsikring, men det er en rigtig god idé at tegne denne. Hvis køber derimod vælger ikke at købe en ejerskifteforsikring, og dermed ikke tager imod sælgers tilbud om at betale halvdelen, står man som køber i praksis uden mulighed for at få erstatning for de skader, skjulte fejl eller mangler der måtte vise sig på boligen efter overtagelsen.

Det kan være meget svært i den situation at komme efter en sælger. Eneste reelle undtagelse er såfremt sælger har haft kendskab til (eller burde have haft kendskab til) en skade på boligen, og denne skade ikke er blevet oplyst til køber. I så fald har køber muligvis en sag overfor sælger, men det er generelt svært at anvende i praksis, da det ofte kræver en lang og opslidende retssag.

Med andre ord er det ikke lovpligtigt at tegne ejerskifteforsikring som boligkøber, men det er generelt en god ide.

Hvornår skal ejerskifteforsikringen senest være tegnet?

Forsikringen skal senest være tegnet inden overtagelsesdagen (eller dispositionsdagen, hvis nøglen udleveres tidligere). Det er vigtigt at have et svar fra forsikringsselskabet på at forsikringen er trådt i kraft, inden nøglen udleveres og ejendommen tages i brug.

Forsikringen kan tegnes for en 5-årig eller 10-årig periode, og kan hos de fleste forsikringsselskaber tegnes i en basis eller udvidet version.

Konklusion

Det er ikke lovpligtigt at tegne en ejerskifteforsikring, men det er en god ide. Forsikringen skal tegnes inden overtagelsesdagen, og kan være for en 5-årig eller 10-årig periode.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser