Forside » Jura » Ulovlige elinstallationer: Har sælger et ansvar?

Ulovlige elinstallationer: Har sælger et ansvar?

el-installationer

Ulovlige elinstallationer ses ofte, når boligejere selv ordner det elektriske arbejde som fx at reparere lyset eller en samling bag væggen, på trods af at kun en autoriseret el-installatør må gøre dette. Det kan give anledning til ubehagelige overraskelser for en fremtidig køber af boligen. Som boligkøber er det derfor en problemstilling der er vigtig at forholde sig til, og din juridiske køberrådgiver kan hjælpe dig med dette.

Hvordan undgå jeg problemer ved huskøb?

Når det kommer til at sikre sig mod ovennævnte, kan det være en god ide at lave en ejerskifteforsikring med udvidet dækning kombineret med en el-installationsrapport. Så er både køber og sælger godt dækket ind. Dog er det vigtigt at bide mærke i, at der er grænser for, hvor meget forsikringen kan udbetale. Derfor skal man også være opmærksomme på indholdet i købsaftalen, så sælger ikke derved fraskriver sig ansvar fra ulovligheder.

Er det anderledes ved køb af ejerlejlighed?

Vedrørende handel med ejerlejligheder er det sværere at forbygge svindel eller ulovligheder, fordi der ikke bliver udarbejdet en tilstands- eller el-rapport for disse. Ikke desto mindre kan man drage sælger til ansvar angående dennes 10-årige mangelansvar.

Det er muligt for køber at kræve erstatning, hvis sælger selv har udført ulovlige elinstallationer på ejendommen uden at oplyse dette. Har sælger tværtimod intet kendskab haft til dette, kan køber som regel kun kræve et forholdsmæssigt afslag i købsprisen, hvis det omhandler et betydeligt problem.

Dette betyder dog ikke at du bare skal få en elektriker til at gå i gang med at udbedre manglerne inden afklaring med modparten. Du kan i så fald sætte muligheden for erstatning på spil og du bør derfor vente til der er afklaring af hvem der skal betale udgifterne.

Er det en god ide at få undersøgt el-installationerne?

Det kan være en rigtig god ide at få gennemtjekket elinstallationerne i ejendommen inden et boligkøb bliver endeligt og bindende. Dette gøres af en sagkyndig, for at anskueliggøre om alle regler i forhold til elinstallationer er overholdt i boligen.

Dette bør derfor ske inden købsaftalen underskrives, hvis ikke der i stedet tages et forbehold i købsaftalen.

Selvom et el-tjek ikke umiddelbart angiver nogle problemer med el, kan sælger muligvis stadig holdes ansvarlig selvom eventuelle mangler først opdages senere.