Forside » Jura » Køb af ejerlejlighed 2022 – hvad skal jeg være opmærksom på?

Køb af ejerlejlighed 2022 – hvad skal jeg være opmærksom på?

ejerlejlighed

Du får her et overblik over hvad du skal være særligt opmærksom på ved køb af ejerlejlighed i 2022.

Er du ved at købe en ejerlejlighed, er der mange problemstillinger der skal undersøges før handlen indgås endeligt.

Specielt for ejerlejligheder gælder det, at det er vigtigt at undersøge hvordan ejerforeningen fungerer. Det er vigtigt at undersøge ejerforeningens tilstand og økonomi samt nærlæse referater fra generalforsamlingen.

Ejerforeningens vedtægter er også væsentlige at få læst igennem, da de kan rumme begrænsninger, fx i forhold til udlejning eller rumme bestemmelser om omfanget af vedligeholdelsespligten.

Hvordan er køb af ejerlejlighed anderledes end køb af parcelhus?

Køb af ejerlejlighed adskiller sig fra køb af parcelhus, ved at der normalt ikke laves tilstandsrapport og gives tilbud på ejerskifteforsikring. Dermed vil man mange gange ikke have en skriftlig vurdering af ejendommens stand fra en sagkyndig. Samtidig kan man i den situation ikke forsikre sig mod skjulte fejl og mangler via en ejerskifteforsikring.

Skjulte fejl og mangler

Mange lejligheder har skjulte fejl og mangler i større eller mindre omfang. Du køber ikke en ny ejerlejlighed, og der vil derfor være fejl og mangler. Der hvor du skal være særlig opmærksom, er hvis der fx viser sig at være fugt og skimmel. Eller hvis der er ulovligt el eller VVS. Disse fejl og mangler kan have en negativ indflydelse på din økonomi. Det er derfor en god ide at få tjekket lejlighedens forhold, inden du køber den.

Vi anbefaler derfor at du får din egen bygningssagkyndige med ud for at gennemgå ejendommen, herunder særligt el og VVS installationer, men også svamp og fugt. Det kan give dig en fornemmelse af kommende udgifter til renovering og vedligeholdelse.

Vi anbefaler også, at du får lagt et fyldestgørende budget, gerne sammen med din bank, så du på den måde har et fuldt overblik over ejerlejlighedens løbende udgifter.

Økonomiske problemer

En anden faldgrube ved køb af ejerlejlighed er, at der kan være problemer med økonomien. Dette kan for eksempel være, hvis der er kommende projekter i ejerforeningen. Dette kan gøre det svært at få et overblik over din økonomi, og det kan derfor være en god ide at få tjekket økonomien inden du køber.

Normalt påhviler det den enkelte ejer af en ejerlejlighed at sørge for den indvendige vedligeholdelse af ejerlejligheden, mens det udvendige samt fællesarealer vedligeholdes i fællesskab med de andre ejere via ejerforeningens økonomi. Det er væsentligt at der er penge i ejerforeningen til denne løbende vedligeholdelse samt om nødvendigt også renovering.

Derfor er foreningens drift og tilstand væsentligt at få belyst.

Uopsagt lejemål

Nogle gange kan en ejerlejlighed have en lejer, og hvis dette lejemål ikke er opsagt korrekt, kan du i værste fald risikere ikke at kunne anvende ejerlejligheden selv.

Dårlig vedligeholdelse

En anden faldgrube, man skal være opmærksom på, er, hvis ejerlejligheden ikke er blevet vedligeholdt ordentligt. Dette kan føre til, at der opstår skader og mangel på ejendommen, og det kan blive en dyr affære at få ordnet.

Hvis lejligheden købes som en håndværkertilbud, er sagen dog anerledes, da prisen i så fald er sat ned i forhold til lejlighedens stand.

Rådgivning ved køb af ejerlejlighed

Hvis du er i tvivl om noget ved køb af ejerlejlighed, så kan det være en god ide at søge rådgivning. På den måde kan du få et bedre overblik over, hvad du skal være opmærksom på, og du kan få gode råd til, hvordan du kan gå frem.

Der er mange ting, du skal have styr på, når du køber ejerlejlighed. Derfor kan det være en god ide at søge rådgivning, inden du køber. På den måde kan du undgå at komme ud for overraskelser, og du kan være sikker på at gøre det rigtige.

Er det vigtigt at få tjekket alle dokumenter inden underskrift på købsaftale?

Udover at få belyst ejerforeningen, er det naturligvis også vigtigt at få tjekket alle ejerlejlighedens dokumenter igennem, herunder tingbog, BBR, ejendomsdatarapport, ejendomsskattebillet, forsikringspolice og skema fra administrator/ejerforening vedr. ejerlejligheden.

Du kan vælge at få tjekket alle dokumenterne igennem inden du underskriver en købsaftale. Alternativt kan du vælge at få indsat  rådgiverforbehold i købsaftalen inden du skriver under på købsaftalen. På den måde kan din rådgiver eller advokat sikre, at der ikke er skjulte problemstillinger ved dit køb af ejerlejligheden.

Hvordan får jeg juridisk assistance til køb af ejerlejlighed?

Skøde Centret kan hjælpe dig med alt det juridisk ved boligkøb via alt-i-en boligkøberpakken. Den pakke hjælper dig sikkert gennem processen, både i forhold til gennemgang og kontrol af købsaftalen og alle ejendommens dokumenter, men også med den efterfølgende skødeskrivning, tinglysning og refusionsopgørelse.

Du får følgende fordele med Skøde Centret:

✔ Vi arbejder udelukkende med boligkøb og skødeskrivning og er således specialiserede i dette fagområde.
✔ Vi har tegnet ansvarsforsikring
✔ Vi har erfaring fra mere end 17.000 bolighandler siden 2003
✔ Vi er 100% uafhængige

trustpilot
Læs mere og start sag
Det er uforpligtende: Ingen handel – ingen regning.

Eller ring 70 20 21 29.

Vi kan hjælpe dig, uanset hvor i Danmark du køber ejerlejlighed

Advokatforbehold

Køber du en ejerlejlighed, skal der være advokatforbehold i købsaftalen. Advokatforbeholdet betyder, at du kan fortryde handlen igen (indenfor en deadline på typisk 5-6 hverdage efter købsaftalen er underskrevet), hvis der er problemer ved lejligheden, som du ikke kendte til, da du underskrev købsaftalen.

Boligkøb er en stor investering

Du står formentlig over for en af dine største investeringer når du køber en ejerlejlighed. Derfor er det vigtigt, at du søger rådgivning, inden du køber. På den måde kan du få et overblik over de forskellige fordele og ulemper ved at købe en ejerlejlighed, og du kan være sikker på, at du træffer det bedste valg for dig.

Husk at du også har mulighed for at forhandle.

Når du køber en ejerlejlighed, skal du huske, at du altid har mulighed for at forhandle prisen ned, så længe der ikke er indgået en endelig handel. Det er især vigtigt at forhandle, hvis der er problemer med lejligheden, som ikke er synlige på overfladen.