Forside » Jura » Køb af ejerlejlighed 2023 – hvad skal jeg være opmærksom på?

Køb af ejerlejlighed 2023 – hvad skal jeg være opmærksom på?

ejerlejlighed

Køb af ejerlejlighed er en stor beslutning, som kræver grundig overvejelse. Det er vigtigt at være opmærksom på alle de forskellige aspekter, der er forbundet med køb af ejerlejlighed, så du kan træffe det rigtige valg. I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste ting, du skal overveje, når du køber en ejerlejlighed i 2023.

Er du ved at købe en ejerlejlighed, er der mange problemstillinger der skal undersøges før handlen indgås endeligt.

Specielt for ejerlejligheder gælder det, at det er vigtigt at undersøge hvordan ejerforeningen fungerer. Det er vigtigt at undersøge ejerforeningens tilstand og økonomi samt nærlæse referater fra generalforsamlingen.

Ejerforeningens vedtægter er også væsentlige at få læst igennem, da de kan rumme begrænsninger, fx i forhold til udlejning eller rumme bestemmelser om omfanget af vedligeholdelsespligten.

Hvordan finder du den rigtige ejerlejlighed?

Når du skal finde den rigtige ejerlejlighed, er det vigtigt at du undersøger boligmarkedet grundigt i de områder du er interesseret i. Det er en god idé at starte med at undersøge de forskellige ejerlejligheder, der er til salg på nettet. Det er også en god idé at kontakte ejendomsmæglere, der har specialiseret sig i salg af ejerlejligheder.

Når du har fundet en ejerlejlighed, som du er interesseret i, er det vigtigt at du foretager en grundig besigtigelse. Det er en god idé at få en professionel til at gennemgå ejendommen, så du kan få et komplet billede af ejendommens stand.

Hvordan er køb af ejerlejlighed anderledes end køb af parcelhus?

Køb af ejerlejlighed adskiller sig fra køb af parcelhus, ved at der normalt ikke laves tilstandsrapport og gives tilbud på ejerskifteforsikring. Dermed vil man mange gange ikke have en skriftlig vurdering af ejendommens stand fra en sagkyndig. Samtidig kan man ved et lejlighedskøb ikke forsikre sig mod skjulte fejl og mangler via en ejerskifteforsikring.

Samme princip gælder for køb af andelsbolig

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på?

Skjulte fejl og mangler

Mange lejligheder har skjulte fejl og mangler i større eller mindre omfang. Du køber ikke en ny ejerlejlighed, og der vil derfor være fejl og mangler. Der hvor du skal være særlig opmærksom, er hvis der fx viser sig at være fugt og skimmel. Eller hvis der er ulovligt el eller VVS. Disse fejl og mangler kan have en negativ indflydelse på din økonomi. Det er derfor en god ide at få tjekket lejlighedens forhold, inden du køber den.

Vi anbefaler derfor at du får din egen bygningssagkyndige med ud for at gennemgå ejendommen, herunder særligt el og VVS installationer, men også svamp og fugt. Det kan give dig en fornemmelse af kommende udgifter til renovering og vedligeholdelse.

Økonomiske problemer i ejerforeningen

En anden faldgrube ved køb af ejerlejlighed er, at der kan være problemer med økonomien. Dette kan for eksempel være, hvis der er kommende projekter i ejerforeningen. Dette kan gøre det svært at få et overblik over din økonomi, og det kan derfor være en god ide at få tjekket økonomien inden du køber.

Normalt påhviler det den enkelte ejer af en ejerlejlighed at sørge for den indvendige vedligeholdelse af ejerlejligheden, mens det udvendige samt fællesarealer vedligeholdes i fællesskab med de andre ejere via ejerforeningens økonomi. Det er væsentligt at der er penge i ejerforeningen til denne løbende vedligeholdelse samt om nødvendigt også renovering.

Derfor er foreningens drift og tilstand væsentligt at få belyst.

Uopsagt lejemål

Nogle gange kan en ejerlejlighed have en lejer, og hvis dette lejemål ikke er opsagt korrekt, kan du i værste fald risikere ikke at kunne anvende ejerlejligheden selv.

Dårlig vedligeholdelse

En anden faldgrube, man skal være opmærksom på, er, hvis ejerlejligheden ikke er blevet vedligeholdt ordentligt. Dette kan føre til, at der opstår skader og mangel på ejendommen, og det kan blive en dyr affære at få ordnet.

Hvis lejligheden købes som en håndværkertilbud, er sagen dog anerledes, da prisen i så fald er sat ned i forhold til lejlighedens stand.

Servitut begrænsninger

Det er vigtigt at undersøge ejendommens servitutter, da der ofte forekommer en række begrænsninger i råderetten, som det er vigtigt at kende til. Fx er der mange steder i Københavns kommune, hvor der er tinglyst hjemfaldspligt.

Servitutbegrænsninger af væsentlig karakter bør fremgå af købsaftalen og/eller salgsopstillingen.

Udgifter ved at eje en ejerlejlighed

Når du skal købe en ejerlejlighed, er det vigtigt at du har styr på finansieringen. Dette kan du gøre ved at tale med din bank og få lagt et budget, så du har et fuldt overblik over dine økonomiske muligheder. Du har i udgangspunktet mulighed for at låne op til 80% som realkreditlån. Samtidig skal du i følge loven selve stå for udbetaling på minimum 5% af købesummen. Betalingen sker direkte til ejendomsmægleren.

Vi anbefaler, at du får lagt et fyldestgørende budget, gerne sammen med din bank, så du på den måde har et fuldt overblik over ejerlejlighedens løbende udgifter, herunder også udgifter til skat.

Rådgivning ved køb af ejerlejlighed

Hvis du er i tvivl om noget ved køb af ejerlejlighed, så kan det være en god ide at søge rådgivning. På den måde kan du få et bedre overblik over, hvad du skal være opmærksom på, og du kan få gode råd til, hvordan du kan gå frem.

Der er mange ting, du skal have styr på, når du køber ejerlejlighed. Derfor kan det være en god ide at søge rådgivning, inden du køber. På den måde kan du undgå at komme ud for overraskelser, og du kan være sikker på at gøre det rigtige.

Udover at få belyst ejerforeningen, er det naturligvis også vigtigt at få tjekket alle ejerlejlighedens dokumenter igennem, herunder tingbog, BBR, ejendomsdatarapport, ejendomsskattebillet, forsikringspolice og skema fra administrator/ejerforening vedr. ejerlejligheden.

Du kan vælge at få tjekket alle dokumenterne igennem inden du underskriver en købsaftale. Alternativt kan du vælge at få indsat rådgiverforbehold i købsaftalen inden du skriver under på købsaftalen. På den måde kan din rådgiver eller advokat sikre, at der ikke er skjulte problemstillinger ved dit køb af ejerlejligheden.

Skøde Centret kan hjælpe dig med alt det juridisk ved boligkøb via alt-i-en boligkøberpakken. Den pakke hjælper dig sikkert gennem processen, både i forhold til gennemgang og kontrol af købsaftalen og alle ejendommens dokumenter, men også med den efterfølgende skødeskrivning, tinglysning og refusionsopgørelse.

Håndtering af sagen med alt-i-en boligkøberpakke

✔ Vi arbejder udelukkende med boligkøb og skødeskrivning og er således specialiserede i dette fagområde.
✔ Vi har tegnet ansvarsforsikring
✔ Vi har erfaring fra mere end 17.000 bolighandler siden 2003
✔ Vi er 100% uafhængige

trustpilot
Se pris og start sag
Det er uforpligtende: Ingen handel – ingen regning.

Eller ring 70 20 21 29.

Vi kan hjælpe dig, uanset hvor i Danmark du køber ejerlejlighed.

Skal der indsættes advokatforbehold i købsaftalen?

Køber du en ejerlejlighed, bør der være advokatforbehold i købsaftalen. Advokatforbeholdet betyder, at du kan fortryde handlen igen (indenfor en deadline på typisk 5-6 hverdage efter købsaftalen er underskrevet), hvis der er problemer ved lejligheden, som du ikke kendte til, da du underskrev købsaftalen.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser