Hvor meget er udbetalingen på et hus, en ejerlejlighed eller et sommerhus?

udbetaling

Som boligkøber skal du selv stille med 5 procent af den samlede købesum og 5 procent af låneomkostningerne. Udbetalingen er fra ejendomsmæglerens side derfor oftest fastsat til 5 procent af boligens kontantpris, men kan i princippet være højere. Dette gælder både helårsboliger og sommerhuse.

Finanstilsynet har med virkning fra 1. november 2015 stillet krav om at boligkøbere som hovedregel selv skal betale denne udbetaling på de 5 procent, hvilket betyder, at hvis du køber en bolig til 1.000.000 kr. skal du selv betale de 50.000 kr. kontant.

Når du køber en helårsbolig (hus eller ejerlejlighed), vil du herudover maksimalt kunne få 80 procent af købsprisen finansieret med realkreditlån. Ud af de sidste 20 procent kan du således som hovedregel finansiere 15 procent af boligens værdi ved et boliglån.

Køb af sommerhus minder finansieringsmæssigt meget om køb af helårsbolig – dog kan realkreditlånet kun udgøre maksimal 75 procent.

Normalt ca. en uge efter, du har underskrevet købsaftalen, skal du overføre udbetalingen på de 5 procent til ejendomsmægleren. Udbetalingen skal du derfor have kontant til rådighed på det tidspunkt du underskriver købsaftalen.

Udbetalingen betales til ejendomsmægleren, så ejendomsmægleren dermed kan afregne sit salær ved at modregne dette i udbetalingen. På den måde undgår ejendomsmægleren at skulle hente pengene hos sælger direkte.

Dispensation

Nogle gange kan banken dispensere fra reglen om at man selv skal have de 5 procent til udbetalingen. Men selv om der dermed er undtagelser fra 5 procents reglen, er det altid op til banken at afgøre om studerende eller kunder med en kassekredit skal have lov til at låne de sidste 5 procent i stedet for selv at spare pengene op. Dispensation gives normalt i tilfælde, hvor indtægten er steget en del siden sidste årsopgørelse. Det kan være tilfældet hvis køber er færdig med et studie og nu har en større indtægt.