Forside » Boligkøb » 5% udbetaling ved boligkøb – hvor stor skal udbetalingen være?

5% udbetaling ved boligkøb – hvor stor skal udbetalingen være?

udbetaling

Udbetaling ved boligkøb (hus, ejerlejlighed eller et sommerhus) udgør som hovedregel minimum 5% af den kontante købesum.

I forbindelse med boligkøb, skal du overveje, hvordan dine nye boliglån skal se ud. Din bankrådgiver kan hjælpe dig med denne del af processen, men grundlæggende er det godt at vide, at du som udgangspunkt kan låne op til 95% af købesummen på boligen, mens du selv skal betale minimum 5%. De 5% udgør dermed udbetalingen på boligen.

Finanstilsynet har med virkning fra 1. november 2015 stillet krav om at boligkøbere som hovedregel selv skal betale denne udbetaling på de 5 procent.

Eksempel:
Hvis du køber en bolig til 2.000.000 kr., skal du selv betale de 100.000 kr. i udbetaling.

Betalingen for den nye bolig består således typisk af 3 dele:

  • en kontant udbetaling på 5% af købesummen
  • et realkreditlån på 80% af købesummen
  • et banklån på 15% af købesummen

Når du køber en helårsbolig (hus eller ejerlejlighed), vil du herudover maksimalt kunne få 80 procent af købsprisen finansieret med realkreditlån. Ud af de sidste 20 procent kan du således som hovedregel finansiere 15 procent af boligens værdi ved et boliglån.

Køb af sommerhus minder finansieringsmæssigt meget om køb af helårsbolig – dog kan realkreditlånet kun udgøre maksimal 75 procent.

Hvornår skal udbetalingen falde?

Normalt ca. en uge efter, du har underskrevet købsaftalen, skal du overføre udbetalingen på de 5 procent til ejendomsmægleren. Udbetalingen skal du derfor have kontant til rådighed på det tidspunkt du underskriver købsaftalen.

Udbetalingen betales til ejendomsmægleren, så ejendomsmægleren dermed kan afregne sit salær ved at modregne dette i udbetalingen. På den måde undgår ejendomsmægleren at skulle hente pengene hos sælger direkte.

Din køberrådgiver kan hjælpe dig med at koordinere sagen med din bank.

Kan der dispenseres?

Nogle gange kan banken dispensere fra reglen om at man selv skal have de 5 procent til udbetalingen. Men selv om der dermed er undtagelser fra 5 procents reglen, er det altid op til banken at afgøre om studerende eller kunder med en kassekredit skal have lov til at låne de sidste 5 procent i stedet for selv at spare pengene op. Dispensation gives normalt i tilfælde, hvor indtægten er steget en del siden sidste årsopgørelse. Det kan være tilfældet hvis køber er færdig med et studie og nu har en større indtægt.

Kan udbetalingen være større end 5%?

Hvis du omvendt har et større økonomisk råderum, kan du også vælge at betale mere end 5 % i udbetaling på dit huslån. På den måde får du brug for et mindre supplerende banklån, der også er det dyreste lån.

Ved køb af en helårsbolig kan du normalt låne op til 80% af købesummen som realkreditlån, mens lånegrænsen er 75% for et sommerhus.