Forside » Jura » Skimmelsvamp i boligen – hvad kan man gøre?
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for hjælp til skødeskrivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dine behov her.

Skimmelsvamp i boligen – hvad kan man gøre?

Af Skøde Centret

Skimmelsvamp er en svamp, der kan vokse i huse og på bygninger, hvis der er fugtigt. Skimmelsvamp kan være farligt for mennesker, især hvis man er allergisk overfor den. Hvis man opdager skimmelsvamp, er det vigtigt at få den fjernet hurtigt.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er mikroskopiske svampe som danner millioner af sporer der frigives til luften som pollen.

Alternaria og Cladosporium er de mest forekommende skimmelsvampe i naturen, og i udeluften i højsommeren og først på efteråret findes de største koncentrationer af disse.

Som regel er fugt årsagen til skimmelsvamp, eksempelvis ved mangelfuld cirkulation af luften i et rum eller fugt som opstår ved utætheder i et vandrør.

Skimmelsvampe er hverken nogen god ting for din sundhed eller din bolig. Derfor er det vigtigt, at du holder et vågent øje med tegn på fugt og skimmelsvampe. Særligt følsomme personer kan nemlig opleve allergilignende symptomer ved ophold i bygninger med betydelig vækst af skimmelsvampe.

Skimmelsvamp i boligen kan have alvorlige konsekvenser for både helbred og boligens tilstand. Det er vigtigt at handle hurtigt ved opdagelse af skimmelsvamp for at forebygge fugtproblemer.

Hvordan opdager man skimmelsvamp?

Vækst af skimmelsvampe er sædvanligvis nemt at opdage. Brune, grønne, sorte og hvide pletter eller skjolder på væg, gulv eller loft, tyder sandsynligvis på, at der er skimmelvækst i boligen. Skimmelsvampe lever af at fordøje organisk materiale, som fx træ og maling.

I særlige tilfælde kan svampene gemme sig på steder, hvor man ikke kan se dem. Dette kan for eksempel være under gulvbrædder eller bag tapet og møbler. Her kan tegnene på skimmelsvamp være, at bygningens materialer lugter muggent eller jordslået.

Det er svært at vurdere præcist hvor store mængder skimmelsvamp, der skal til, før man kan tale om at det er til fare for helbredet. Det er altså forskelligt, hvor følsom man er overfor svampene, da det ikke er alle, som er allergiske og reagerer på skimmelsvampene. Dog er det ikke udbredt at være allergisk overfor skimmelsvamp og derfor er det mere almindeligt at være allergisk overfor pollen, husstøvmider eller dyr.

Hvad gør man, hvis man finder skimmelsvamp?

Du bør gøre noget hurtigst muligt, hvis:

  • Du opdager større områder (over 1 m2) med skimmelsvamp på overflader eller i konstruktioner, som ligger op til beboelsesrum. Det kan bl.a. være stuer, værelser, køkken, bad og andre rum, som bruges meget, fx kælderrum, der er indrettet til hobbyrum eller lignende.
  • Du konstaterer større områder hvor der kan trænge luft op til beboelsesrum fra kældre under rummet.
  • Du registrerer skimmelsvamp i konstruktioner, hvorfra skimmelsvampe eller sporer herfra kan trænge ind i opholdsrum. Det kunne for eksempel være konstruktioner med indvendig efterisolering, hvor dampspærren ikke er helt tæt.

Du bør gøre noget, men det er ikke så presserende, hvis:

  • Der er under 3 m2 med skimmelvækst i rum, hvor man kun opholder sig kortvarigt. Dette kunne typisk være ubenyttede kælderrum eller lofts- og tag rum.

Skimmelsvamp kan fjernes på flere måder, afhængigt af hvor meget der er af den, og hvor svært det er at komme til.

Hvis der kun er et lille område som er angrebet, kan man forsøge at fjerne den med en fugtig klud. Hvis det er muligt, kan man også forsøge at åbne vinduerne i rummet for at lade frisk luft komme ind.

Hvis der er mere skimmelsvamp, eller hvis den er svær at komme til, kan man prøve at fjerne den med en skraber eller en stålbørste. Man kan også bruge en svamp eller en spartel til at fjerne problemet.

Hvis der er meget skimmelsvamp, eller hvis den er svært at fjerne på anden måde, kan man kontakte en professionel som kan løse problemet. det er også vigtigt at sikre ordentlig udluftning, og at møbler ikke står for tæt på væggen.

Tjek for skimmelsvamp inden boligkøb

I forbindelse med køb af ejendom, anbefales det at få ejendommen undersøgt for skimmelsvamp af en byggesagkyndig eller håndværker før man indgår en bindende handel.

Hvis der herefter konstateres skimmelsvamp steder i bygningen, kan man dernæst forhandle prisen ned med sælger, eller selvfølgelig vælge helt at træde tilbage fra handlen, såfremt det sker inden et bindende boligkøb er indgået.

Dækker forsikringen skimmelsvamp?

Selvom det anbefales at få tjekket boligen, inden man laver en bindende aftale, er det ikke en fuldstændig garanti for, at der ikke kan skjule sig skimmelsvampe et sted. Som tidligere nævnt, kan skimmelsvamp også gemme sig steder, hvor man ikke kan se det. Da den byggesagkyndige ikke må foretage destruktive indgreb, når huset undersøges, kan det være vanskeligt at vide, hvad der gemmer sig i hulrum i væggen eller under gulvbrædderne i huset.

Ofte dækker hus- og ejerskifteforsikring ikke skimmelsvamp, også selvom der måtte være almindelig dækning for råd og svamp. Derfor bør du sikre dig, at du er dækket ind med dine forsikringer, også i forhold til skimmel.

Forebyggelse af skimmelsvamp

For at undgå problemer med skimmelsvamp er det vigtigt at forebygge og minimere risikoen for fugt og fugtophobning i boligen. Her er nogle gode råd til forebyggelse af skimmelsvamp:

  1. Sørg for god ventilation og udluftning i boligen. Åbn vinduer og døre regelmæssigt for at skabe gennemtræk og udskifte den indendørs luft.
  2. Brug emhætte i køkkenet og udluftning i badeværelset, når du laver mad eller tager bad for at undgå fugtophobning.
  3. Hold en passende indendørs temperatur på omkring 20-22 grader celsius og undgå for store temperaturudsving.
  4. Undgå at tørre tøj indendørs, da det kan skabe fugt i boligen.
  5. Placer møbler et lille stykke fra væggene for at sikre luftcirkulation bag dem.
  6. Undersøg og vedligehold boligens ydre for at sikre, at der ikke trænger fugt ind udefra. Tjek tag, tagrender og facader regelmæssigt.

Skal du have ændret et skøde?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top