Skimmelsvamp i hus – Hvordan håndterer jeg det?

Skimmelsvamp er mikroskopiske svampe som danner millioner af sporer der frigives til luften som pollen.

Alternaria og Cladosporium er de mest forekommende skimmelsvampe i naturen, og i udeluften i højsommeren og først på efteråret findes de største koncentrationer af disse.

Som regel er fugt årsagen til skimmelsvamp, eksempelvis ved mangelfuld cirkulation af luften i et rum eller fugt som opstår ved utætheder i et vandrør.

Skimmelsvampe er hverken nogen god ting for dig eller din bolig. Derfor er det vigtigt, at du holder et vågent øje med tegn på fugt og skimmelsvampe. Særligt følsomme personer kan nemlig opleve allergilignende symptomer ved ophold i bygninger med betydelig vækst af skimmelsvampe.

Vækst af skimmelsvampe er sædvanligvis nemt at opdage. Brune, grønne, sorte og hvide pletter eller skjolder på væg, gulv eller loft, tyder sandsynligvis på, at der er skimmelvækst i boligen.

I særlige tilfælde kan skimmelvækst gemme sig på steder, hvor man ikke kan se dem. Dette kan for eksempel være under gulvbrædder eller bag tapet og møbler. Her kan tegnene på skimmelsvamp være, hvis der steder i bygningen lugter muggent eller jordslået.

Det er svært at vurdere præcist hvor store mængder skimmelsvamp, der skal til, før man kan tale om at det er til fare for helbredet. Det er altså forskelligt, hvor følsom man er overfor svampene, da det ikke er alle, som er allergiske og reagerer på skimmelsvampene. Dog er det ikke udbredt at være allergisk overfor skimmelsvamp og derfor er det mere almindeligt at være allergisk overfor pollen, husstøvmider eller dyr.

Du bør gøre noget hurtigst muligt, hvis:

  • Du opdager større områder (over 1 m2) med skimmelsvamp på overflader eller i konstruktioner, som ligger op til beboelsesrum. Det kan bl.a. være stuer, værelser, køkken, bad og andre rum, som bruges meget, fx kælderrum, der er indrettet til hobbyrum eller lignende.
  • Du konstaterer større områder hvor der kan trænge luft op til beboelsesrum fra kældre under rummet.
  • Du registrerer skimmelsvamp i konstruktioner, hvorfra skimmelsvampe eller sporer fra skimmelsvampe kan trænge ind i opholdsrum. Det kunne for eksempel være konstruktioner med indvendig efterisolering, hvor dampspærren ikke er helt tæt.

Du bør gøre noget, men det er ikke så presserende, hvis:

  • Der er under 3 m2 med skimmelvækst i rum, hvor man kun opholder sig kortvarigt. Dette kunne typisk være ubenyttede kælderrum eller lofts- og tag rum.

Tjek for skimmelsvamp inden boligkøb

I forbindelse med køb af ejendom, anbefales det at få ejendommen undersøgt for skimmelsvamp af en byggesagkyndig eller håndværker før man indgår en bindende handel.

Hvis der herefter konstateres skimmelsvamp steder i bygningen, kan man dernæst forhandle prisen ned med sælger, eller selvfølgelig vælge helt at træde tilbage fra handlen, såfremt det sker inden et bindende boligkøb er indgået.

Tjek din forsikring

Selvom det anbefales at få tjekket boligen, inden man laver en bindende aftale, er det ikke en fuldstændig garanti for, at der ikke kan skjule sig skimmelsvampe et sted. Som tidligere nævnt, kan skimmelsvamp også gemme sig steder, hvor man ikke kan se det. Da den byggesagkyndige ikke må foretage destruktive indgreb, når huset undersøges, kan det være vanskeligt at vide, hvad der gemmer sig i hulrum i væggen eller under gulvbrædderne i huset.

Ofte dækker hus- og ejerskifteforsikring ikke skimmelsvamp, også selvom der måtte være almindelig dækning for råd og svamp. Derfor bør du sikre dig, at du er dækket ind med dine forsikringer, også i forhold til skimmelsvamp.