Forside » Ordbog » e » Ejerudgift – hvad betyder ejerudgifter og hvordan beregnes de?

Ejerudgift – hvad betyder ejerudgifter og hvordan beregnes de?

ejerudgift

Hvis du er ved at købe bolig eller sommerhus, vil du formentlig have hørt om begrebet ejerudgift. Ejerudgift på en bolig eller et sommerhus er vigtige at kende. Men hvad er helt præcist indeholdt i disse ejerudgifter? Det vil vi kort redegøre for her.

Er der yderligere udgifter end selve ejerudgiften?

De samlede udgifter til en bolig eller et sommerhus består af flere elementer, hvoraf ejerudgifterne kun er et af disse elementer. Man kan dermed ikke bruge “ejerudgift” som et samlet facit for hvor meget en bolig koster at eje.

Når du læser salgsopstillingen, skal du derfor tage højde for, at der oveni ejerudgifterne også kommer andre udgiftsposter, før du har den samlede boligudgift. Du kan læse mere om dette længere nede.

Hvis du oplever, at det kan virke lidt uoverskueligt at købe bolig, er der mulighed for at benytte dig af juridisk køberrådgivning, hvilket – udover hjælp til det praktiske papirarbejde – også giver tryghed og overblik, så du ikke ender med at få uforudsete udgifter senere hen.

Hvad dækker ejerudgift over?

Følgende poster indgår normalt i selve ejerudgiften (vedr. hus, ejerlejlighed og sommerhus):

Tidligere var ejerudgifterne indeholdt i brutto/netto udgiften, så man derved havde et samlet overblik over ejendommens udgifter, herunder udgifter til finansiering, (dog ikke forbrugsudgifter til el, vand og varme).

Det nye er, at ejerudgiften og udgifter til finansiering fremover holdes adskilt.

Det betyder rent konkret, at man som boligkøber skal indhente finansieringstilbud fra egen bank, og herefter sammenlægge udgiften til finansiering med ejerudgiften fra salgsopstillingen samt forbrugsudgifter, for at få det endelige overblik over udgiften til boligen.

Ejerudgiften er dermed de “faste” omkostninger som er forbundet med at eje en bolig, undtaget lån og forbrug (el, vand og varme).

Hvad består de samlede boligudgifter af?

1. Ejerudgifter

Som nævnt ovenfor.

2. Finanseringsudgifter (som man selv modtager oplysning om fra egen bank/kreditforening)

  • realkredit
  • eventuelt banklån
  • anden finansiering

3. Forbrugsudgifter

  • el
  • vand
  • varme
  • andet

Desuden er udgifter til løbende vedligeholdelse eller renoveringer ikke indeholdt i ovenstående, medmindre dette er indeholdt i fællesudgifterne overfor ejerforeningen (vedr. ejerlejligheder).

Hvor ofte betaler man ejerudgift?

De udgifter der indgår i ejerudgiften, forfalder til betaling forskelligt afhængig af hvilke udgifter der er tale om. Fx betales ejendomsskat til kommunen normalt 2 gange årligt. Fællesudgifter til en ejerforening betales typisk pr. md.

Hvad er ejerudgift 1. år?

De ejerudgifter der er angivet i en salgsopstilling er beregnet som 1. års ejerudgift. Da disse udgifter normalt reguleres løbende, år for år, vil salgsopstillingen kun vise ejerudgifter for det første år.