Forside » skøde » Bodeling ved skilsmisse: Juridiske aspekter og råd

Bodeling ved skilsmisse: Juridiske aspekter og råd

bodelingsoverenskomst

Af Skøde Centret - Læsetid: 4 minutter


I forbindelse med bodeling ved skilsmisse, skal værdier og gæld opgøres og deles mellem jer efter gældende regler, medmindre I har indgået ægtepagt. Dette gælder også den fælles ejerbolig.

Hvad er bodeling?

Bodeling betyder, at man opgør og deler alt, man ejer og har til rådighed, når man bliver separeret eller skilt. Når to mennesker bliver skilt, skal de i udgangspunktet dele alt, de har ejet og stadig ejer sammen. Dette kaldes bodeling.

Reglerne for hvordan man foretager bodeling er beskrevet i ægtefælleskifteloven.

Der kan være ting, man ikke behøver at dele, fordi de er særeje. Særeje kan fx være ting, man har arvet eller fået i gave.

Hvordan foregår bodeling ved skilsmisse?

Når et ægteskab ophører, og man bliver skilt, skal man først og fremmest lave en opgørelse af alt, man ejer og har til rådighed. I denne opgørelse skal man bl.a. vurdere, hvilke ting der er særeje, og hvilke ting der skal deles.

Herefter kan de to ægtefæller søge at blive enige om en fordeling af disse aktiver. Når man er blevet enige, kan aftalen nedskrives i en bodelingsoverenskomst.

Hvilke ting skal man overveje, når man bodeler?

Der er flere ting, man skal have in mente, når man skal lave en bodelingsoverenskomst. Det kan fx være:

– Hvordan skal man fordele fælles gæld?

– Hvad skal man gøre med fælles boligen og eventuelt sommerhus?

– Hvor skal børnene bo?

– Hvordan skal man fordele bilerne?

Hvad sker der med fælles boligen?

Ofte er den fælles bolig det største problem, når man bodeler ved skilsmisse. Der er flere muligheder for, hvad man kan gøre med fælles boligen.

Man kan forsøge at sælge den og fordele pengene, eller den ene part kan købe købe den anden ud.

Den som evt. vælger at overtage ejendommen skal i så fald tage stilling til at udgifterne til boligen herefter skal afholdes alene.

Hvis man har børn, skal man også overveje, hvor børnene skal bo.

Hvad sker der, hvis man ikke kan blive enige om en bodeling?

Det er ikke altid, at man kan blive enige om en fordeling. Hvis man ikke kan blive enige om vilkårene for en bodelingsoverenskomst, skal man gennem en vilkårsforhandling via Familieretshuset eller søge hjælp hos en advokat.

En advokat vil kunne hjælpe dig med at forberede dine argumenter og med at forhandle med den anden part.

Skal jeg bruge en advokat til bodelingen?

Det er ikke et lovkrav at I skal have en advokat til at hjælpe jer med bodelingen ved skilsmisse. Ofte er man enige om hvem der skal have hvilke genstande og hvem der skal overtage den faste ejendom, medmindre den skal sælges. Hvis I er enige, kan I fint selv lave en bodelingsoverenskomst.

Hvis I derimod ikke er enige, bliver det sværere, og I den situation kan det være nødvendigt at få advokathjælp til at komme videre med sagen.

Skal bodelingen tinglyses?

Har I aftalt, at du skal overdrage/overtage jeres fælles bolig i forbindelse med bodeling ved skilsmisse?

I så fald skal bodelingsoverenskomsten tinglyses på ejendommens blad i tingbogen. Når dette er på plads, skal det sikres, at jeres fælles gæld tilsvarende overdrages gennem banken.

I bør på forhånd sikre jer, at banken /kreditforeningen vil godkende overdragelsen. Dette bør ske inden bodelingsoverenskomsten tinglyses.

Hvordan får jeg ændret skødet?

Skøde Centret kan hjælpe dig med sagen. Vi er specialiserede i overdragelse af fast ejendom ved separation eller skilsmisse.

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
START DIN SKØDESAG NU
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Skøde Centret sørger herefter for udarbejdelse og tinglysning af bodelingsoverenskomst ved skilsmisse. Vi koordinerer dette med banken, så gældsovertagelsen også kan falde på plads.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centrets juridiske assistance til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder også klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

SE PRISER

Scroll to Top