Forside » El-rapport » El-tjek ved køb af lejlighed – er det lovpligtigt?

El-tjek ved køb af lejlighed – er det lovpligtigt?

el-tjek-lejlighed

At få lavet et el-tjek ved køb af lejlighed er ikke et lovkrav, men en rigtig god ide. Derfor bør du som køber selv kræve dette i forhandlingen med sælger.

Da det ikke er muligt at tegne ejerskifteforsikringer ved køb og salg af andelsboliger og lejligheder, bliver et el-tjek ofte fravalgt i disse handler. Det kan imidlertid vise sig at være dyrt sparede penge.

Det kan være en god ide få lavet et el-tjek, når du køber lejlighed, da du ikke kan være sikker på hvad tidligere ejer har lavet af elinstallationer og om disse er lovlige.

Vær opmærksom på, at selve el-tjekket af din bolig bør foretages, inden købsaftalen bliver endelig og bindende, da det dermed giver dig mulighed for at forhandle købesummen ned med sælger. Det er langt at foretrække at forhandle prisen ned på forhånd, end at skulle til at føre en retssag mod en sælger bagefter.  

Hvem må lave et el-tjek?

Det er kun autoriserede installatører esom må foretaget et el-tjek.

Når installatøren foretager et El tjek, bliver der udarbejdet en elinstallationsrapport. Rapporten angiver de fejl og mangler der måtte være opdaget i forbindelse med gennemgangen.  

Under et el-tjek, bør elektrikeren gennemgå alle installationerne for at sikre at de alle sammen er lovlige. Dog ser man ind i mellem, at der kun bliver lavet stikprøver og elektrikeren tjekker dermed ikke alt el i lejligheden. Det kan derfor være en god ide at aftale mere præcist med elektrikeren hvad du gerne vil have tjekket, og om det fx skal være det hele og ikke kun baseret på stikprøver.

Hvad koster et el-tjek?

Priserne på et el-tjek kan variere, og afhænger af størrelsen på lejligheden samt beliggenhed, da visse områder i landet kan være dyrere end andre områder, afhængig af konkurrencesituation.

Men typisk er prisen for et el-tjek på en lejlighed et sted mellem 2.000 – 4.000 kr.