Forside » tinglysninger » Tinglysning af ejerpantebrev: Sådan beregnes afgift

Tinglysning af ejerpantebrev: Sådan beregnes afgift

tinglysningsafgift

Hvis du har brug for tinglysning af et ejerpantebrev, er det påkrævet at betale en tinglysningsafgift. Se her hvordan tinglysningsafgiften beregnes.

På samme måde som når man tinglyser et skøde, beregnes der en statslig afgift bestående af både en variabel og en fast tinglysningsafgift.

Beregningen af tinglysningsafgiften på et ejerpantebrev adskiller sig dog fra beregningen af afgiften på et skøde, idet procentsatsen er anderledes. Når man opretter et nyt ejerpantebrev, beregner man 1,5 % af hovedstolen i tinglysningsafgift, hvor man på et skøde beregner 0,6% af købesummen.

Den variable del af tinglysningsafgiften på et ejerpantebrev (eller andre typer af pantebreve) beregnes således som 1,5% af hovedstolen. Denne værdi skal tillægges den faste tinglysningsafgift på 1730 kr.

Hvis der ikke er tale om oprettelse af et nyt ejerpantebrev, men blot overtagelse (debitorskifte) på et eksisterende ejerpantebrev, skal der ikke betales en variabel afgift, men kun den faste afgift på 1730 kr.

Er et ejerpantebrev en gæld?

Et ejerpantebrev er i sig selv ikke en gæld, men kun et tinglyst pant. Der vil dog typisk være en gæld knyttet til ejerpantebrevet i form af fx et banklån, men det vil ikke fremgå direkte af ejerpantebrevet.

Man ser ofte ejerpantebreve blive brugt som en pantsikkerhed til en ejerforening. I den situation er der ikke en gæld knyttet til ejerpantebrevet, men der er alene tale om en pantsikkerhed som kan anvendes hvis den pågældende ejerlejlighed ryger på tvangsauktion.

Hvem kan aflyse et ejerpantebrev?

Aflysning af et ejerpantebrev kræver underskrift fra kreditor, påtaleberettiget eller andre rettighedshavere på pantebrevet.

Hvis der er tinglyst underpant, er det også nødvendigt at indhente underskrift fra underpanthaver.

Det er almindeligt at der er tinglyst underpant til en bank, hvis ejerpantebrevet er tinglyst til sikkerhed for et banklån.

Underpant anvendes også ofte når ejerpantebrevet tinglyses til sikkerhed overfor en ejerforening.

Skal du købe bolig eller have ændret et skøde?

Mere end 17.000 boligkøbere har anvendt Skøde Centret til boligkøb eller skødeskrivning, og vi sidder klar til at hjælpe dig med din sag.

Du kan starte en sag helt uforpligtende hos os. Hvis sagen efterfølgende ikke kan gennemføres, annullerer vi den blot igen, uden regning til dig.

trustpilot

Se priser

Vi er specialiserede i følgende typer af sager: