Forside » Forældrekøb » Sidste udkald for billigt salg af lejlighed til barn
Vi håber, at denne artikel kan hjælpe dig. Har du brug for hjælp til skødeskrivning, kan du finde en skødepakke, der passer til dine behov her.

Sidste udkald for billigt salg af lejlighed til barn

hvad er forældrekøb

Af Skøde Centret

Hvis du ønsker at sælge din lejlighed til dit barn, er det ved at være sidste udkald, hvis du ønsker at gøre det til 15 % under den offentlige vurdering. Så snart de nye ejendomsvurderinger træder i kraft, vil dette dog ændre sig. Regeringen har valgt at stramme reglerne omkring forældres salg af fast ejendom (hus eller sommerhus) til børn.

Hvorfor sælger mange en forældrekøbt lejlighed til deres barn?

Mange vælger at sælge en forældrekøbt lejlighed til deres barn af flere grunde. Den første er, at det kan have betydelige økonomiske fordele for barnet. Familieoverdragelsen kan ske til 15 % under den seneste offentlige ejendomsvurdering, hvilket betyder, at barnet, som førstegangskøber, kan hjælpes ind på boligkøber markedet til en billigere pris end hvis boligen skulle købes på det frie marked.

Barnet vil endvidere kunne få en betydelig fortjeneste på salget, da lejligheden vil kunne videresælges uden beskatning af barnet, som jo har beboet lejligheden, mens forældrene ville skulle svare skat af fortjenesten ved videresalg på det frie marked, såfremt de ikke selv har haft bopælsadresse i lejligheden (parcelhusreglen).

Skal købesummen betales kontant eller kan man lave et gældsbrev?

Mange vælger at lade barnet betale købesummen helt eller delvist via et rentefrit familielån eller gældsbrev.

Har man som forældre et rigeligt rådighedsbeløb er der tillige mulighed for årligt at nedskrive gælden det skattefrie gavebeløb som man årligt kan give sit barn. Som forælder kan man give sit barn et skattefrit gavebeløb på op til 69.500 kroner (2022).

Skøde Centret er specialiseret i overdragelse mellem forældre og barn, og vi kan hjælpe jer med sagen.

trustpilot

Håndtering af sagen med alt-i-en skødepakke

✔ En komplet skødepakke som rummer alt det nødvendige papirarbejde i forhold til at få overdragelsen af ejendommen på plads.
✔ Et udvidet skøde, som også rummer den vigtige formalisering af jeres aftale. Vores skøde er således ikke blot et standard minimalskøde.
✔ En fast pris du kan regne med fra starten af. Der kommer således ingen ekstraregninger eller tillæg senere hen.

trustpilot
SE PRISER
Det er uforpligtende: Hvis overdragelsen ikke kan gennemføres, koster det ikke noget.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe 70 20 21 29 (man - fre: 9-17).

Hvad indebærer de nye regler?

De nye ejendomsvurderinger fra SKAT, som allerede er undervejs, forventes at ligge tæt på den reelle markedspris for lejligheden. Dermed vil mange opleve, at de offentlige vurderinger stiger kraftigt, hvilket igen betyder at muligheden for at sælge til en attraktiv pris til sit barn væsentligt reduceres.

Så snart den enkelte ejerlejlighed får en ny, og sandsynligvis højere vurdering fra SKAT, skal man bruge de nye regler som angiver, at et salg mellem forældre og barn i op- og nedstigende linje, kan ske til den offentlige vurdering +/- 20%. Den nuværende regel om at anvende vurderingen +/-15% ændres således til ejendomsvurderingen +/- 20%.

Men da beregningsgrundlaget (den offentlige vurdering) i mange tilfælde vil være væsentlig højere, betyder det at det i praksis bliver mindre attraktivt at sælge en lejlighed til sit barn, frem for blot at sætte lejligheden til salg på det frie marked.

Denne regelændring vil sandsynligvis få en betydelig indvirkning på antallet af forældrekøb, og hvorvidt man ønsker at videreoverdrage lejligheden til sit barn, når barnet ikke længere skal bruge lejligheden.

Hvornår træder de nye regler i kraft?

De nye regler træder i kraft så snart den enkelte lejlighed har modtaget en ny ejendomsvurdering fra SKAT. De første ejendomme fik nye vurderinger ultimo 2021, og frem mod 2024 vil flere og flere ejendomme modtage nye ejendomsvurderinger.

Da man ikke ved hvornår SKAT sender ny vurdering ud, kan nye vurderinger komme når som helst. Hvis man gerne vil overdrage en ejerlejlighed til sit barn ved brug af den gamle attraktive ordning, er det derfor en god ide at få overdragelsen på plads med nyt skøde hurtigst muligt.

Kan man stadig give afgiftsfrie gaver efter de nye regler?

Også fremover og efter de nye vurderinger er kommet, kan du benytte muligheden for at anvende gældsbrev til betaling af købesummen. Du har også fortsat mulighed for at give en årlig gave til dit barn til løbende nedbringelse af gældsbrevet, idet der ikke ændres på denne mulighed.

Skal du have ændret et skøde?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top