Vi har åbent man-fre: 9-17, og sidder klar til at hjælpe dig.

Forældrekøb – er det en god ide?

forældrekøb

Et forældrekøb forløber på samme måde som alle andre former for køb af ejendom, men ikke desto mindre er det vigtigt at være informeret om hvorvidt det er tilladt at udleje ejendommen.

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb vil sige at en forælder køber en bolig med hensigt om at udleje den til sine børn, da det kan være særdeles svært for studerende at finde billige lejeboliger i mange af de større uddannelsesbyer. Derved kan man hjælpe sit barn og muligvis også gøre en god investering.

Der er mange fordelagtige ordninger for både udlejer (forælder) og lejer(barn/børn), når det kommer til lejeindtægten. Lejeindtægten er fx fællesudgifter og ejendomsskat. Man kan vælge mellem forskellige beskatningsformer, kapitalafkastordning, virksomhedsskatteordning og privatskatteordning, men hvilken ordning der er mest gavnlig afhænger af forældrenes økonomi. Det er en god ide at søge rådgivning hos en revisor og hvis det bliver aktuelt, skal der også skal laves årligt regnskab over indtægter og udgifter på ejendommen.

Fordele

  • Den åbenlyse fordel er, at dit barn får et tag over hovedet (i de udprægede studiebyer, København, Aarhus, Aalborg og Odense) da boligmarkedet er meget presset omkring sommerens afslutning og studiestart.
  • Dit barn får en bolig til en fair pris, der ligger indenfor hans/hendes prisramme.
  • Dit barn kan søge boligsikring som lejer af boligen
  • Hvis det omhandler en større bolig, kan dit barn med fordel udleje dele af boligen til andre studiekammerater
  • Alt efter udviklingen af priserne på boliger kan det være en god investering for forældrene at investere i en bolig i de større uddannelsesområder.

Ulemper:

Udover alle fordelene kan der som boligudlejer også være flere ulemper

  • Du skal årligt lave et regnskab for din udlejningsvirksomhed
  • Du får sandsynligvis brug for rådgivning angående beskatningsformerne.
  • Ved salg af lejligheden, er værdistigningen skattepligtig, da du ikke selv har haft bopæl i boligen
  • Boligpriserne kan stige og falde, så der er selvfølgelig også altid den investeringsmæssige risiko ved investering i bolig.
  • Det kræver en stor og god økonomi eller en høj friværdi i anden bolig, for at være i stand til at gøre et forældrekøb.

Fastsættelse af leje

Selvom du udlejer til dit barn, skal man som udgangspunkt udleje det til en leje, der ligger på samme niveau som ’markedslejen’. Hvis man sætter lejen for højt kan man risikere at barnet ikke kan få en boligsikring og hvis lejen sættes for lavt kan man få problemer med SKAT. Fastsættelsen af huslejen sker derfor ud fra en vurdering af beliggenhed, størrelse, stand mm.

Hvis du er i tvivl omkring fastsættelsen af leje og ikke har nogen form for kendskab til markedet for lejeboliger, kan du kigge på lignende lejeboliger i området. Derved kan du danne dig et overblik over lejens korrekte niveau. Hvis du stadig er i tvivl, kan du eksempelvis rådføre dig med ejendomsmæglere, ejendomsadministratorer eller huslejenævnet.

Ny skattereform 2021

En ny skattereform som træder i kraft den 1.januar 2021, vil sandsynligvis give store prisfald på ejerlejligheder i de større uddannelsesområder. I den forbindelse vil det skattemæssigt koste mere at bo i en ejerlejlighed og derved vil priserne sædvanligvis blive presset ned. Dette kan gøre det mindre tillokkende for forældre at hjælpe deres børn ved forældrekøb.