Forside » Jura » Afblændet olietank: Sådan påvirker det din bolighandel

Afblændet olietank: Sådan påvirker det din bolighandel

Af Skøde Centret

Skal du til at købe hus med en afblændet olietank, er det vigtigt at undersøge forholdene omkring olietanken, herunder om den er lovlig, eller lovligt afblændet og om det kan undersøges hvorvidt der måtte være forurening.

Olielæk fra en nedgravet olietank er den mest almindelige årsag til forurening af ejendomme i Danmark.

Hvis en olietank og det tilhørende rørsystem ikke lever op til de fastsatte regler og krav og der sker et olieudslip, er det på ejerens eget ansvar og bekostning at fjerne den opståede forurening. Derfor er det særdeles vigtigt at sikre sig at både olietank og rørsystem er i orden og lovlig, inden du indgår en bindende aftale.

Undersøg BBR

Står man til at skulle købe en ny bolig, vil man ofte opdage, at der i BBR-ejermeddelelsen er anført om en eller flere olietanke er registreret på ejendommen.

På trods af tanken måske ikke længere er i brug (eksempelvis pga. udskiftning med fjernvarme), er det typisk ikke indregistreret hos kommunen om den er nedlagt og ofte har sælger heller intet kendskab til dette.

I forbindelse med køb af ny bolig, bør man i første omgang være opmærksom på om der er en nedgravet olietank. Hvis dette er tilfældet, skal man bede om at se en attest på at den er nedlagt og tjekke at det er udført korrekt. Står olietanken ikke anført som nedlagt, skal det afklares hvorvidt tanken befinder sig indenfor den tidmæssige termin, der er gyldig for den pågældende type (typisk 20 år for almindelige olietanke, dog er der forskel).

For at man ikke uheldigvis overtager en olieforurening fra sælger, anbefales det på det kraftigste at betinge købsaftalen af, at en forureningsundersøgelse omkring den nedgravede olietank ser acceptabel ud. På den måde er du sikret, hvis det nu er tilfældet.

Bør jeg afblænde tanken?

Der er to muligheder ved afskaffelse af tidligere olietank på grund af fx skift fra oliefyr til fjernvarme. Man kan enten sørge for at tanken afblændes korrekt eller bliver gravet helt op.

At afblænde en olietank korrekt, vil sige at den pumpes helt tør for olie og herefter fyldes op med sand og studsen svejses sammen til slut. Hvad enten olietanken afblændes eller graves op, skal det foretages en autoriseret person og kommunen skal have besked.

Alle olietanke i Danmark er dækket af olieselskabernes olieforureningsforsikring. Dette er en fælles forsikringsordning, som forsikrer hver enkelte olietank, der er lovligt i brug eller korrekt afblændet.

Hvordan finder jeg en nedgravet afblændet olietank?

For at finde ud af om der er en nedgravet olietank på en ejendom, skal man først tjekke husets byggesagspapirer. De kan også fremskaffes ved at kontakte den tekniske forvaltning i kommunen. Leder disse til nogen former for mistanke, kan man altid spørge naboerne om de ved noget eller bruge en metaldetektor, hvilket dog kun virker med ståltank.

Hvordan håndterer jeg køb af hus med nedgravet olietank?

Hvis du er ved at købe ny ejendom, ville det være en god start, at få jorden omkring olietanken undersøgt for forurening. Herefter skal man undersøge om der findes en tankattest og en afblændingsattest i tilfælde af at den er afblændet. Afblændingsattesten skal vurderes om det er gjort korrekt.

Uanset hvad, vil det være en god ide at tegne en udvidet ejerskifteforsikring, der kan dække mulige forureningsskader, eller tjekke om den du allerede har, dækker forureningsskader. Fra tidspunktet en ejerskifteforsikring tegnes, kan den dække forureningsskader indenfor de næste 5-10 år eller hvor lang tid forsikringen besluttes at dække. Det er også en god ide at undersøge om der er en max grænse for hvor meget af eventuelle skader, forsikringen vil dække. I det tilfælde, vil du så kun få dækket omkostningerne op til denne grænse. Alt dette fremgår af det forsikringstilbud, du har modtaget.

Du har mulighed for at få hjælp til sagen, hvis du ikke ønsker at stå med ansvaret selv.

Scroll to Top